Damir Bosnar, meštar za stražnji dio oka

25.01.2021.

14:17

Autor: Zdrav život/HRT

prof. Damir Bosnar

prof. Damir Bosnar

Foto: Zdrav život / HRT

Pročelnik dnevne bolnice Klinike za očne bolesti KB „Sveti Duh“ prof. Damir Bosnar jedan je od najboljih hrvatskih oftalmologa, stručnjak za stražnji segment oka, profesor i znanstvenik. Sa svojim timom kontinuirano radi na najnovijim metodama liječenja i pomoći pacijentima.

- Osjetljiv sam na oftalmološko pitanje još od najranije dobi budući da je mama u mojoj 5. godini života imala koreoretinitis pa sam već kao mali klinac slušao o bolestima oka. Slušao sam i o nekim injekcijama, tada one nisu išle u oko kao danas, nego pored oka. Na na svu sreću tijek bolesti je bio dobar i vjerojatno je to dijelom utjecalo na moje opredjeljenje za medicinu i kasnije za specijalizaciju iz oftalmologije, kaže prof. Damir Bosnar. Dodaje kako je subspecijalist prednjeg i stražnjeg segmenta oka, ali se više bavi stražnjim.

Koliko se oftalmologija razvija?

- Oko nam donosi preko 80 posto informacija iz okoline. Teško se oduprijeti izazovu i ljubavi prema tako kompleksnoj 'kameri'. Ono što je najljepše, pruža nam mogućnost da se bavimo i konzervativnim dijelom i kirurškim dijelom, zaista sva područja koja čovjeka mogu zanimati, od praktičnog liječenja pa do znanstvenog rada, objašnjava Bosnar.


Danas je profesor Bosnar jedan od omiljenih liječnika među pacijentima, nekoliko je puta prema izboru pacijenata bio među najboljim oftalmolozima u Hrvatskoj. Završio je dva poslijediplomska studija, volontirao, bio znanstveni novak na projektu Imunologija oka, gdje se upoznao s oftalmologijom.

Na Svetom Duhu profesor Bosnar je već 18 godinu. Prvo je započeo kao znanstveni novak, a danas obnaša funkciju voditelja Dnevne bolnice. Njegov klinički rad oduvijek prati i onaj znanstveno- nastavnički – prošao je brojna inozemna usavršavanja, autor je i koautor brojnih znanstvenih radova. U Klinici za očne bolesti Sveti Duh ponose se brojnim operativnim zahvatima i medicinskim dostignućima.

Šesti na svijetu u primjeni genske terapije

- Najveće postignuće je da smo 6. u svijetu pridružili mogućnosti primjene genske terapije kod retinopatije pigmentoze i Leberove kongenitalne amauroze. Ono na što je cijeli tim Klinike ponosan je i uvođenje brojnih mikrokirurških inovacija. Imali smo priliku brzo primjeniti svjetske trendove mikrokirugije i makularne kirurgije, pogotovo makularnih ruptura - i to smo prezentirali među prvima u regiji. A prvi smo u Hrvatskoj prezentirali rezultate kod obrnutog flepa - kod dugostojećih makularnih ruptura, priča profesor Bosnar.

Ovdje su ih vrlo brzo primjenili nakon što su opisani u svjetskoj znanosti, kao i brojne druge operativne, vrlo zahtjevne zahvate. Ponosan je profesor Bosnar na brojna svoja postignuća, nagrade, ali ponajviše na pomoć pacijentu u čemu veliku ulogu ima, kako kaže, njegov sjajn tim kolega.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!