Kuharica za one koji žive s Hashimotom

29.10.2021.

13:19

Autor: Kod nas doma/HTV

Autoimuni protokol (AIP) je eliminacijska prehrana za osobe sa autoimunim bolestima

Autoimuni protokol (AIP) je eliminacijska prehrana za osobe sa autoimunim bolestima

Foto: Kod nas doma / HRT

Povjesničarka umjetnosti Petra Krolo suočila se s dijagnozom autoimune bolesti Hashimoto, no zahvaljujući tome educirala se i sabrala svoja znanja u treće izdanje priručnika i kuharice pod nazivom "Autoimuni nutrivor".

- Hashimoto je autoimuna bolest štitnjače koju ima sve više ljudi, posebno žena. Dijagnosticirana mi je prije nekih 10-15 godina i od tada do danas se jako puno toga promijenilo. Izašlo je jako puno znanstvenih spoznaja i o svemu tome sam pisala u knjizi 'Autoimuni nutrivor', kaže Petra.

Simptomi bolesti koje je osjetila na svojoj koži bili su najviše neurološke prirode, anksioznost i umor.

- Hashimoto konkretno ima preko 200 različitih vrsta simptoma, tako da ga je jako teško dijagnosticirati. Ono što je najveći problem je da se autoimune bolesti dijagnosticiraju tek u zadnjem odnosno trećem stadiju kad je tkivo već uništeno i može se vidjeti na pretragama, čime zapravo izbjegavamo prve dvije faza kada možemo puno toga postići s prevencijom, objašnjava Petra i dodaje kako je puno toga morala promijeniti u svom životu kako bi postigla balans u svom tijelu i zdravlju.

Autoimuni protokol (AIP) je eliminacijska prehrana za osobe sa autoimunim bolestima, a Petra je postala prvi AIP "coach" u regiji.

- Ono što sam ja dobila kroz to su alati kako druge ljude voditi kroz taj proces, jer su ljudi vrlo često potpuno izgubljeni i ne znaju odakle krenuti i na što staviti fokus, kaže.

- Iza toga je jako puno godina, promjena se neće dogoditi preko noći. To je proces i potrebno je dosljedno raditi korake. Promijenila sam prehranu – skoro 15 godina sam bila vegetarijanka, a nakon toga sam počela jesti iznutrice, počela sam puno više vremena provoditi u prirodi i trudim se regulirati koliko vremena provodim na ekranu i kada idem spavati, ističe Petra i dodaje kako je prehrana važan faktor.

- Ono što jedemo je gorivo za naše stanice i naš organizam. Izbor hrane koju jedemo čini ogromnu razliku za naš mikrobiom i crijeva, a samim time i za imunitet, poručuje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!