Hiponatrijemija, trovanje vodom i poremećaj elektrolita

24.11.2021.

06:27

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zdrav život / HTV

Hiponatrijemija je smanjenje koncentracije natrija u plazmi ispod 125 mmol/L. Riječ je o najčešćem poremećaju elektrolita u organizmu, a gotovo trećina hospitaliziranih bolesnika ima određeni stupanj hiponatrijemije. Najčešće je riječ o blagom poremećaju, dok interes liječnika pobuđuju srednje teški i teški oblici.

- Simptome imamo već kod srednje teške hiponatrijemije. Ti bolesnici mogu imati glavobolje, neurološke poremećaje, mučnine i što hiponatrijemija postaje teža - i razvoj konvulzija. Kad je natrij ispod 125 milimola po litri, bolesnici imaju teške simptome, prvenstveno neurološke prirode s teškim konvulzijama, s kardiorespiratornim distresom i komom kao završnim stadijem. To je ono što nas plaši, kaže prof. Nikolina Bašić Jukić, spec. nefrologije iz Klinike za unutarnje bolesti KBC Zagreb.

Hiponatrijemija prema duljini trajanja simptoma može biti akutna i kronična. Jedan od najčešćih uzroka nastajanja ovog poremećaja je prekomjeran unos vode. U medicinskom se žargonu ovaj uzrok naziva trovanje vodom. To znači da osoba unosi više vode nego što može odstraniti iz organizma pa dolazi do nakupljanja i posljedičnog razrjeđivanja plazme.

Moderno je piti puno vode i izgarati vježbajući

Osim povećanog unosa vode, do poremećaja može doći i zbog prekomjernog gubitka natrija, upozorava prof. Bašić Jukić. Natrij se može izgubiti u probavnom traktu - povraćanjem i dijarejama. Možemo ga izgubiti i preko kože - preintenzivnim vježbanjem ili izlaganjem visokim temperaturama. Ne smije se zanemariti ni anoreksiju te 'modernizaciju zdravlja', upozorava profesorica. "Postalo je jako moderno nositi pretjeranu količinu vode".

Vrlo često je hiponatrijemija povezana s kroničnom bubrežnom bolesti. Kod takvih pacijenata smanjenje koncentracije natrija u plazmi nastaje zbog oštećenja samog bubrega i njegove ograničene funkcije, upozorava Lea Katalinić, spec. nefrologije iz Klinike za unutarnje bolesti KBC Zagreb. U tom slučaju bubrežnikanalići ne mogu dovoljno zadržavati sol. Usporedo s time, može se dogoditi i gubljenje tekućine koja bježi za soli i dolazi do dehidracije, što može dodatno pogoršati poremećaj, dodaje.

U liječenju ovog poremećaja pristupa se na dvije osnovne razine. Valja polako i postepeno vratiti koncentraciju natrija na normalnu razinu, ali i djelovati na sam uzrok nastanka poremećaja. Treba imati na umu i da mnogi lijekovi mogu dovesti do poremećaja koncentracije elektrolita u organizmu. Stoga prilikom korištenja više različitih lijekova tijekom duljeg vremenskog perioda, svakako treba voditi računa i o ovoj potencijalnoj nuspojavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!