Istine i zablude o migreni, kako ublažiti bol

20.02.2022.

06:41

Autor: Zdrav život/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Maridav / Shutterstock

Migrena, intenzivna pulsirajuća glavobolja itekako narušava kvalitetu života. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od migrenske glavobolje pati oko 400 tisuća ljudi. Donosimo savjete stručnjaka o tome kako ublažiti napadaje.

- Problem je u tome što niti deset posto od onih koji pate od migrena nije dijagnosticirano niti adekvatno liječeno. Nekako je u zapadnoj civilizaciji "normalno" imati glavobolju pa se bolesnici liječe sami. Imaju migrenu možda jednom u dva mjeseca pa uzmu sami neki analgetik i ne idu neurologu koji bi im postavio dijagnozu. To je bazični problem u trenutku kad migrene postanu češće, onda se teže liječe, kaže prof. Darija Mahović Lakušić, pročelnica Poliklinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

Kod migrene boli polovica glave - zabluda

Dijagnoza se postavlja na temelju dobro uzete anamneze, simptoma i kliničke slike. Profesorica Mahović Lakušić dodaje kako je jedna od zabluda da kod migrene boli polovica glave. 

Darija Mahović Lakušić

Darija Mahović Lakušić

Foto: Zdrav život / HRT

- U svega 60 posto boli polovica glave, a u 40 posto bol može biti obostrana. Ta bol je pulsirajućeg karaktera. Obično je praćena mučninom, povraćanjem. Bolesnika smeta svjetlo, buka, mora leći. Ne mora imati svaki puta iste simptome, međutim glavna karakteristika migrene je da je to izrazito onesposobljavajuća glavobolja koja bolesnika veže za krevet, dodaje.

Specifična terapija - monoklonska protutijela

Za migrene koje nisu tako česte i jake, dovoljna je terapija lijekovima. Za one češće i intenzivnije kliničke slike suvremena medicina nudi i takozvanu specifičnu profilaktičku terapiju.

- Zovu se monoklonska protutijela koja su u obliku injekcija. Izgleda kao neko cjepivo, koje se pacijentu aplicira jednom u 28 dana ili jednom mjesečno. Na tržištu poostoje tri lijeka koja idu na teret HZZO-a. Dio se plaća - na B-listi su lijekova. Po mom iskustvu takvo je liječenje prilično učinkovito - oko 50 posto pa čak i 70 posto, naglašava Darija Mahović Lakušić

Ozbiljna neurološka bolest, a ne obična glavobolja

U svrhu podizanja svjesnosti o migreni kao ozbiljnoj neurološkoj bolesti, a ne samo običnoj glavobolji, 2018. godine osnovana je i udruga Migrena Hrvatska koja okuplja oboljele i članove njihovih obitelji.

- Ja i prijateljica koja također pati od migrene htjele smo pričati o tome. Znale smo da ljudi od toga pate i da ih je puno. Željele smo imati jedno mjesto gdje možemo prikupljati informacije, savjete i osvješćivati javnost. Veliki je veliki problem percepcije javnosti. Migrena nažalost nije jednako glavobolja. Migrena je nešto puno jače. Migrena je neizlječiva bolest, onesposobljavajuća bol koja čovjeku stvarno narušava kvalitetu života, kaže prof. Marina Krpan, potpredsjednica udruge Migrena Hrvatska.

Udruga Migrena Hrvatska

Udruga je od svog osnutka vrlo aktivna u edukaciji i savjetodavnoj pomoći svojim članovima. Koliko god ih je 'zaustavila', pandemija im je omogućila veću on line komunikaciju tako da je preko 4 tisuće njihovih članova putem društvenih mreža intnzivno razmjenjivalo iskustva. Kroz 2021. održali su četiri edukativna panela sa stručnjacima iz područja klasičnog liječenja, alternativnih metoda liječenja, iz područja prevencije kroz tjelovježbu i pravilne prehrane.

Primjenjujući sve te savjete i uz suvremenu terapiju, uz migrenu je moguće imati visoku kvalitetu života, o čemu svojim primjerom svjedoči i profesorica Krpan. Bolest ne smije preuzeti život, zato je važno, uz uobičajene savjete, staviti sebe i zdravlje na prvo mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!