Zimske alergije

30.01.2021.

13:36

Autor: Zdrav život/HRT

Zimske alergije

Zimske alergije

Foto: Ilustracija / Pixabay

Alergija na hladnoću je reakcija kože koja se javlja nakon izlaganja hladnom podražaju. Iako još uvijek nije poznat točan uzrok nastanka ove alergije, neupitno je da je riječ o poremećaju funkcioniranja imunosnog sustava. Pretpostavlja se da mastociti, stanice imunosnog sustava smještene u koži, oslobađaju histamin koji uzrokuje širenje krvnih žila, stezanje bronha, bol, svrbež, oteklinu i crvenilo – što su i simptomi ove alergijske reakcije.

- Najčešće se promjene javljaju na mjestima koja su izložena hladnoći, a to može biti hladan zrak, hladni predmet, naprimjer neki smrznuti proizvod i hladna voda. Najteži oblici reakcije su kod izlaganja čitavog tijela hladnoj vodi, naprimjer prilikom kupanja u hladnoj vodi, moru, rijeci ili slično, nakon čega može doći do jake reakcije pa čitava koža reagira jakim crvenilom, oticanjem, a najgore što se može dogoditi je oticanje naprimjer usnica i jezika, dišnih puteva i tako dalje, rekla je  prof.dr.sc. Liborija Lugović Mihić, Klinika za kožne bolesti KBC Sestre milosrdnice.

Bolest spada u skupinu rijetkih, s pojavnošću nižom od 0,1 posto. Dijagnostički je postupak brz i relativno jednostavan. U slučaju pozitivnog nalaza, liječnicima je na raspolaganju nekoliko terapijskih modela, ali i preventivnih mjera.

- Takva osoba u staru treba spriječiti da do takve reakcije uopće dođe, odnosno izbjegavati duži boravak na niskim temperaturama. Svakako izbjegavati izlaganje jako niskim temperaturama vode ili mora, što je još jedan najrizičniji faktor i imati sa sobom uvijek preventivno i uzeti antihistaminike. Antihistaminici druge generacije, ovi suvremeni antihistaminici u obliku tableta, su jednostavni za uzimanje, nema nuspojava i mogu se uzimati po četiri na dan. Dakle četiri tablete na dan je sasvim opravdano kod teških reakcija, objašnjava prof. Lugović Mihić. Teže kliničke slike zahtijevaju liječenje sistemskim kortikosteroidima.

Treba napomenuti kako alergija na hladnoću nije rezervirana isključivo za hladne zimske mjesece.

- Takva osoba uvijek mora voditi računa o tim preventivnim mjerama. Recimo hladno piće, led u piću, to već u startu bi trebalo biti uklonjeno kako bi se spriječilo da uopće dođe do takve reakcije, kaže prof. Lugović Mihić.

Također, takve osobe moraju voditi računa i o činu cijepljenja cjepivima koja se čuvaju na niskim temperaturama. To je osobito važno u vremenu u kojem živimo kad je cijepljenje protiv korona virusa u punom jeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!