Novosti u dijagnostici, perfuzijska scintigrafija srca

21.02.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

Novosti u dijagnostici, perfuzijska scintigrafija srca

Novosti u dijagnostici, perfuzijska scintigrafija srca

Foto: Zdrav život / HRT

Perfuzijska scintigrafija srca, odnosno dijagnostička slikovna metoda prikazuje prokrvljenost svake stanice srčanog mišića. Poremećaj perfuzije utječe na odabir daljnjeg liječenja i ukazuje na rizik za pogoršanje bolesti u razdoblju od barem jedne godine.  

Perfuzijska scintigrafija srca napredna je dijagnostička metoda kojom se prikazuje prokrvljenost srčanog mišića.

- Taj prikaz srčanoga mišića dobivamo u nizu slika koje se rade jednom kad je bolesnik u stanju opterećenja i u stanju mirovanja. Uspoređujući prokrvljenost srčanog mišića u opterećenju i u mirovanju može se govoriti o naravi poremećaja perfuzije. Sredstvo koje koristimo je spoj tehnecija, koji je izvor ionizirajućeg zračenja, sa molekulom koja krvlju dospije do srčane stanice i onda se u njoj nakupi. Ako je prokrvljenost dobra, imate više nakupljanja materijala, a ako je oslabljena imate manje. To je osnova na kojoj mi procjenjujemo narav poremećaja perfuzije, objašnjava docent Stanko Težak s Odjela za nuklearnu medicinu KB Dubrava.

Stanko Težak

Stanko Težak

Foto: Zdrav život / HRT

Ovaj je postupak ključni dio dijagnostičkog protokola kada se prethodno učinjenim pretragama koronarna bolest nije mogla sa sigurnošću potvrditi. Drugim riječima, ova se pretraga koristi samo kod ciljanih pacijenata. Sam se postupak odvija u dva čina – pretragu bez i s opterećenjem.

- Pacijenti se opterećuju bilo klasičnom ergometrijom kao što se to radi na kardiologiji, ili se opterećuju pomoću lijekova. I u vrhu opterećenja se aplicira sredstvo koje prikazuje prokrvljenost stanica srčanoga mišića. U drugom navratu, to je najčešće sljedećeg dana ili za dva dana, se sredstvo injicira pacijentu dok je on u stanju mirovanja, dodaje Težak.

Edukacija liječnika i visoko razvijena oprema

Slikovni nalazi tih dviju pretraga se uspoređuju, nudeći pritom liječnicima niz vrlo značajnih dijagnostičkih podataka. Može se procijeniti je li srčani mišić u opterećenju ishemičan, dobija li premalo krvi u odnosu na potrebe. Osim edukacije i znanja samih liječnika, za ovu je pretragu potrebna i specifična i visoko razvijena medicinska oprema.

- Danas je standard da se pretraga radi na takozvanoj SPECT CT kameri koja uključuje snimanje perfuzijske prokrvljenosti miokarda. U istom kućištu je i CT uređaj koji nam omogućava, nakon što su snimljene jedna i druga pretraga - da se preklope presjeci kroz prsni koš i srčani mišić koji prikazuje prokrvljenost, objašnjava Težak. 

Perfuzijska scintigrafija srca vrlo je vrijedna dijagnostička pretraga koja može liječnicima uvelike pomoći u postavljanju dijagnoze koronarne bolesti. Prema registru, godišnje ih se u Republici Hrvatskoj učini između 2,5 i 3 tisuće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!