Projekt 'Izabrali tate' za ravnopravno roditeljstvo

19.11.2021.

07:21

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo odnedavno je pokrenula projekt „Odabrali tate“. Svrha mu je potaknuti očeve na aktivniju roditeljsku ulogu, veću uključenost u obiteljski život i rodnu ravnopravnost unutar obitelji. Projekt se provodi na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, no savjetodavna pomoć dostupna je za sve zainteresirane očeve diljem Lijepe naše.

- Projekt je startao 1. rujna i trajat će do 30. lipnja. U tih desetak mjeseci održat će se trideset radionica, otvorit ćemo desetak info pultova diljem Hrvatske, imat ćemo svakodnevnu savjetodavnu podršku roditeljima putem telefona i maila, obilježit ćemo Dan očeva, Dan obitelji i na kraju imat ćemo završnu konferenciju u obliku jedne stručne tribine. kaže Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Projektom se, osim jačanja uloge oca u odgoju djeteta, želi istaknuti i pravo djeteta na očevu skrb. U Hrvatskoj je to pravo vrlo često zanemareno i slabo zastupljeno u javnosti. Odvijanje projekta zamišljeno je na tri temeljne razine.

- Prvo je informiranje roditelja o tome kako teku postupci razvoda brakova i koje su očekivane teškoće u tim postupcima. Druga razina našeg djelovanja je zaštita mentalnog zdravlja, jer očekujemo da u tim procesima ima puno izazova i puno zahtjeva u smislu prilagodbe. I treća je socijalna podrška, objašnjava Bojan Klapčić, prof. psihologije, suradnik u projektu "Odabrali tate".

Očuvanje mentalnog zdravlja djeteta i obitelji

Održane su već radionice o ravnopravnom roditeljstvu, ulozi očeva u odgoju djece, zatim razni oblici suočavanja sa stresom. Između ostalog, cilj tih radionica je poboljšati međuroditeljsku komunikaciju i ulog. Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je očuvanje mentalnog zdravlja cijele obitelji, a posebno djeteta.

- Mi smo društvo koje ne prepoznaje mentalno zdravlje kao bitan nematerijalni resurs. Vrijeme je da vodimo računa o tome u što većem opsegu. U razvijenim zemljama, koje su razvile taj sustav socijalne skrbi i zaštite mentalnog zdravlja - ako se u bilo kojim postupcima pokaže potreba za zaštitom mentalnog zdravlja, pogotovo djece, po odluci suda dijete dobije uputnicu za odgovarajući psihoterapijski tretman, naglašava Bojan Klapčić.

Obiteljsko nasilje kao nuspojava COVOD-a

Jedan od važnijih razloga za pokretanje ovog projekta je i utjecaj pandemije koronavirusa, koja je vrlo negativno utjecala na međuobiteljske odnose. Generalno je zamijećeno, kaže Bojan Klapčić, da je porastao broj i intenzitet različitih oblika obiteljskog nasilja. Dakle to je ono što je kovid donio kao jednu nuspojavu. Ono što smo mi propustili u tom periodu prilagodbe je da stavimo naglasak na mentalno zdravlje i da poboljšamo prevenciju, dodaje.

Prevencija se i u ovom slučaju pokazuje kao najbolja terapija. Stoga se nadamo da će ovaj desetomjesečni projekt polučiti željene rezultate na dobrobit cijele obitelji, a pogotovo očeva i djece.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!