Zašto je seksualno zdravlje u Hrvatskoj tabu tema?

03.10.2021.

10:39

Autor: T.V./Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

Seksualno zdravlje tema je o kojoj se nedovoljno, ali i nerado govori u javnosti. A seksualne poteškoće, uslijed i suvremenog stila života i virusne pandemije, nisu nimalo rijetke. Je li seksualna medicina u hrvatskom zdravstvenom sustavu zapostavljena? Koji su najčešći seksualni problemi? Kako funkcionira zasad jedina hrvatska Ambulanta  za seksualne smetnje?

U Klinici za psihijatriju Vrapče postoji jedina hrvatska ambulanta za seksualne smetnje. Otvorena je 2015. na inicijativu docenta Arbanasa i iako su poremećaji seksualiteta i seksualnost dio drugih psihičkih poremećaja (depresije, anksioznosti primjerice), i dalje su zapostavljena tema u javnosti.

- Razlozi su i razumljivi i nerazumljivi, ako hoćete, činjenica da o svom seksualitetu jako teško pričamo, on na jedan način predstavlja sliku koju dajemo prema vani, jasno i prema unutra, i jako smo ovisni o njoj i nekako svoj vlastiti sustav mjerimo, što nije dobro, pa i sa seksualitetom. Tako se stvorio u našem psihijatrijskom sustavu, ja bih rekla posebno u psihijatrijskom, jedan prešutni dogovor da se o tome ne razgovara, barem je tako prije bilo – niti pacijent o tome želi pričati, a liječnik isto tako, iz svoje osobne nelagode, ali i pretpostavke da će se pacijent zasramiti, rekla je doc.dr.sc. Petra Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Međutim, vremena se mijenjaju. Seksualni poremećaji u ovoj se Klinici i ambulanti liječe posve normalno jer zanemarivanje važnosti seksualnog zdravlja, itekako narušava kvalitetu života.

- Mi još imamo dva licencirana psihoterapeuta, imamo dakle tu jednu ambulantu gdje se uvijek mogu javiti i oni koji imaju samo seksualne poremećaje, dakle, mi smo se zaista otvorili. Ovdje, kad već sada govorimo o tome, moram spomenuti da imamo i jednu Ambulantu za transrodne osobe, dakle mi smo zapravo akceptirali sveukupnost naše današnje zbilje, ističe doc. Brečić.

- U svim zemljama muškarci dolaze češće nego žene što je zanimljivo jer žene češće imaju seksualne probleme, a iz nekog razloga muškarce ti problemi češće muče pa se oni češće i javljaju. Dakle, otprilike ¾ pacijenata i u mojoj ambulanti su muškarci, otkriva doc.dr.sc. Goran Arbanas, voditelj Ambulante za seksualne smetnje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Godišnje kroz ovu ambulantu prođe otprilike 150 pacijenata, ističe docent Arbanas koji je ujedno i forenzički psihijatar. Naizgled nespojive grane medicine, ali imaju preklapanja.

- Seksualna djela su zapravo česta seksualna kaznena djela i ako gledamo epidemiološki, velik broj ljudi, posebice žena, dakle neki podaci govore da otprilike 20 posto žena doživi neki oblik seksualnog zlostavljanja tijekom života koji je netko počinio i to je područje forenzičke psihijatrije, kaže doc Arbanas.

U edukaciji o seksualnoj medicini, docent Arbanas napravio je određene pomake – nedavno je izdao udžbenik za studente i liječnike Uvod u seksualnu medicinu, budući da je literatura na hrvatskom jeziku vrlo siromašna.

- Knjiga se zapravo sastoji od 2 dijela – prvi dio je jedan opis kako razgovarati o seksualnosti, na što sve treba obratiti pažnju, što mi u dijagnostici sve koristimo da bismo dijagnosticirali seksualne smetnje, koji su to brojni faktori koji utječu na našu seksualnost, poručio je doc. Srbanas.

Drugi dio udžbenika opisuje seksualne poremećaje, pet velikih područja seksualnosti. Prije 15 godina, nije bilo kolegija u Hrvatskoj vezanih uz seksualnu medicinu. Danas ih je na riječkom fakultetu čak 3, u Zagrebu jedan na Medicinskom, jedan na studiju psihologije, jedan je u Splitu…svake godine ih bira maksimalan broj studenata i njima je ovaj udžbenik prijeko potreban. A ljudima savjet za kraj – problemi seksualnog zdravlja većinom su rješive prirode, samo o njima treba razgovarati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!