Zeolit - čudotvoran mineral, ali ne i lijek

26.10.2021.

06:41

Autor: Zdrav život/HRT

Zeolit, čudotvoran mineral ali ne i lijek

Zeolit, čudotvoran mineral ali ne i lijek

Foto: HRT / HTV

Vitamini i minerali već su stoljećima saveznici čovjekova zdravlja i ljepote. Prirodni vulkanski mineral s najsnažnijim detoksikacijskim učinkom je zeolit. Popularno je prozvan mineralom 21. stoljeća zbog široke primjene i učinkovitosti. Oko njega su postojale brojne dileme jer je često prezentiran u javnosti kao lijek, što naravno, nije. Istraživanja su s godinama napredovala pa su tako i određene polemike danas razjašnjene.

- Zeolit nije nikakav lijek, on ništa ne liječi, on je mineral i jedan od najjačih detoksikatora na tržištu. Znači, svugdje gdje postoje toksini, gdje postoje štetne tvari, on fantastično djeluje na njihovu detoksikaciju. On ih zapravo povlači u spužvastu strukturu, inhibira njihovo djelovanje i na taj način uklanja štetan utjecaj toksina za organizam, objašnjava stomatologinja Vanja Horvat

Moderno društvo koristi preko tisuću različitih kemikalija koje se nalaze u tlu, povrću, zraku kojima smo izloženi svakodnevno. Oni se moraju negdje ispoljiti - najčešće na koži. To je prvi znak da smo zatrovani.

Posebna vrsta zeolita - klinoptilolit

Posebna vrsta, zeolit klinoptilolit učinkovita je u uklanjanju teških metala poput olova, žive, aluminija koji se mogu akumulirati u tijelu i poremetiti rad organizma. Zeolit ih povlači na sebe, pojednostavljeno rečeno i izlučuje putem urina. Osim što povlači slobodne radikale, kancerogene tvari, alkaloide i nitrozamine - on na sebe povlači i alkohol, nikotin i katran, dodaje Vanja Horvat.

Zeolit ima pozitivne učinke na živčani sustav što se očituje u boljoj higijeni sna, jača imunološki sustav i uravnotežuje tjelesne ph vrijednosti. Možemo ga pronaći u pastama za zube, maskama za lice, dolazi u nekoliko oblika – prahu, kapsulama i tekućini.

U EU-u samo nekoliko registriranih

- Čestica ispod 1 mikrona je zapravo jedina čestica koja neće povući niti jedan vitamin, niti jedan mineral, jer može doći do deficita. Zapravo hoćemo nešto dobro napraviti, detoksicirati organizam - a mi povlačimo i vitamine i minerale tako da napravimo puno gore. Konzumacija zeolita mora biti medicinski odobrena zeolit mora biti registriran kao medicinski proizvod. Takvih je u EU-u svega nekoliko. SAD ga svrstava u 'grass' skupinu (general recognised safe) što znači da se ne treba dodatno istraživati, napominje Horvat.

Kako koristiti zeolit?

Preporučena doza je oko 5 grama, 2-3 puta dnevno. Nema predoziranja i nuspojava i za otprilike četiri do šest sati zeolit se izlučuje iz organizma. Uz savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom.

- Prije svake konzumacije voća i povrća se opere, sve što unosimo, od riže, mesa, nekakvih mesnih proizvoda, piletina, svi znamo da je to sve puno štetnih tvari. Važno je da se opere u zeolitu 15-20 minuta. Postoje svjetska istraživanja koliko je on jak detoksikator u vodenom mediju, dodaje Vanja Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!