Marko Šapit: Svog prvog sportskog prijenosa se vrlo dobro sjećam

31.10.2021.

13:47

Autor: Kod nas doma/HTV

Marko Šapit

Marko Šapit

Foto: Kod nas doma / HRT

Sportski novinar Marko Šapit redovito i aktivno prati sport – što zbog posla, što iz hobija. Kaže kako se i sam aktivno bavio sportom, a prakticira ga i dalje.

- Uvriježeno mišljenje je da smo mi sportski novinari sportski antitalenti, ali nije. Dosta godina sam trenirao rukomet, na vrijeme shvatio da mi se bolje držati knjige. Trenutno igram košarku dva puta tjedno, dva termina, sat- sat i pol zabave i odmora, kaže Marko.

Dodaje kako je nekad skupljao i sportske rekvizite, ali je prestao kad se počeo baviti sportskim novinarstvom.

- Da ne bih izašao iz nekih okvira normalnog odnosa sportaš-novinar, objašnjava Marko, iako kaže kako se za sina Luku potrudi nabaviti dresove njegovih omiljenih sportaša.

Svog prvog sportskog prijenosa Marko se, kaže, vrlo dobro sjeća.

- Košarka, Jazine su bile. Baš onako vatreno, žestoko. Igrali su Zadar i Cibona tako da je baš bilo vatreno krštenje, priča. Kaže kako je trema prije prijenosa utakmica uvijek prisutna.

- Uvijek imaš neku pozitivnu tremu. Meni je to važno, jer kada nestane onda ovo više neću raditi, objašnjava.

Kaže kako mu je najzahtjevnije prenositi atletiku zbog velikog broja podataka i sudionika i stalne koncentracije. Najlakša mu je košarka, jer, kako kaže, tu je doma. 

- U dva ujutro da me izvuku ne znam otkud, odmah radim, priča s osmijehom.

Kaže kako je teško objektivno prenositi utakmice na kojima igra klub za koji i sam navija.

- Svi koji kažu da nije, lažu. Emocije su tu. Jedino mi je žao što se to kod nas krivo sve doživljava, pa se važe svaka riječ, umjesto da se te neke dodatne emocije uzmu kao nešto dobro i još dodatno zanimljivo, i to bude neko bogatstvo tvog rada i prijenosa, smatra Marko.

Emotivnih prijenosa imao je dosta.

- Čim su naši u priči, odmah su emocije na višoj razini. Najviše me 'uzeo' prijenos četvrtfinala olimpijskog košarkaškog turnira u Riju, kada naši nisu uspjeli proći Srbiju. Bio sam uvjeren da ih imamo i da će bit medalja. To me 'ubilo', pet dana prije kraja sam tražio da me puste doma – nažalost nisam mogao, morao sam ostati do kraja, smije se.

Ponekad se tijekom prijenosa dogodi i pokoji gaf – kriva riječ ili krivi izgovor.

- Meni je zanimljivo da sam dva puta istu stvar pogriješio – izvođači slobodnih udaraca, na Realu mijenjam Ronalda i Benzemoa, u Dinamu mijenjam Oršića i Kondžora. Mali pad koncentracije i odmah uđeš u probleme, kaže.

Sin Luka također pokazuje veliki interes prema sportu – Marko kaže kako je 'mala velika sportska enciklopedija'.

- To je čudo koliko on ima informacija u toj svojoj pametnoj glavici. Sve čita, sve ga zanima. Ima milijun pitanja svaki dan – ako ja ne znam odgovor, on sam nađe. Trenutno trenira košarku, plivanje je trenirao. Samo neka se bavi sportom – to je najvažnije, zaključuje.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!