Ivana Bodrožić: Roman "Sinovi, kćeri" nisam pisala da nekoga osudim

07.12.2021.

11:20

Autor: Kod nas doma/HTV

Nagrađivana hrvatska književnica Ivana Bodrožić

Nagrađivana hrvatska književnica Ivana Bodrožić

Foto: Kod nas doma / HRT

Nagrađivana hrvatska književnica Ivana Bodrožić i za svoju novu knjigu "Sinovi, kćeri" dobila je pregršt priznanja. 

- Knjiga progovara o zaključanosti, kako društvenoj, tako i intimnoj, najviše možda o korelaciji između svjetonazora i patrijarhalnog sustava u kojem živimo. I baš zbog tog sustava, nemogućnosti da i žene i muškarci, a pogotovo oni koji pripadaju nekim manjinama, u ovom društvu žive slobodno i s punim ljudskim dostojanstvom, ispričala je za emisiju HTV-a Kod nas doma.

Riječ je, kaže, o obiteljskoj priči iz tri perspektive.

- Bilo mi je važno da svakom od tih glasova - i majci, i njezinoj kćeri i njezinom partneru - dam nekako pravo na svoj glas i svoju bol. Nisam pisala ovaj roman sa željom da nekoga osudim i da se postavim na stranu arbitra koji će reći - ovo je ispravno ili ovo nije, nego jednostavno da dosljedno pokažem i u literarnom smislu izvedem - koje su posljedice takvog društva koje nam ne dozvoljava živjeti slobodno. Pogotovo kada imamo one izbore koje nikoga ne ugrožavaju, ali smo nekako naučeni kao da će nas tuđa ljubav ili tuđi rodni identitet ili odabir nečega što se nama ne sviđa ili što nam nije jasno, kao da će nas to ugroziti, kaže.

Srce teme ove knjige je, kaže, patrijarhat.


- Često pričamo o posljedicama i detektiramo ono što se događa sada i kakvo je naše stanje. Ali vrlo rijetko se pitamo što je prethodilo tome. Dokle god mi budemo govorili o ženskim pravima, a za početak - puno toga se reflektira u jeziku, nećemo daleko dogurati. Jer žene ne žele ništa više od onoga što imaju i muškarci. To su samo ljudska prava, kaže, dodajući kako bi ženska prava eventualno bila pravo na besplatne uloške jednom mjesečno.


- Sve ostalo su temeljna ljudska prava: od nižih plaća, poruka koje dolaze iz političkog, crkvenog ili bilo kojeg drugog establishmenta, sve to stvara atmosferu da se može dogoditi ono što se dogodilo prošli tjedan - komentira Bodružić, misleći na šokantno ubojstvo 44-godišnje žene usred bijela dana na njezinom radnom mjestu.


Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!