Kada je Tomi (8) dobio dijagnozu, umjesto podrške njegovi roditelji doživjeli su - odbijanje

15.12.2021.

09:52

Autor: Kod nas doma/HTV

Zagrebački vrtići nisu htjeli ili mogli primiti Tomija.

Zagrebački vrtići nisu htjeli ili mogli primiti Tomija.

Foto: Kod nas doma / HRT

Veseo, drag, zaigran, to je Tomi, osmogodišnjak iz Zagreba. Koliko isti kao ostala djeca, toliko i poseban. Dječak na spektru autizma.

- Koliko god on ima problema sa svijetom, toliko s druge strane on ima puno više radosti nego što ima neko dijete koje mora svaki dan na sebi nositi tlaku cijelog ovog svijeta na svojim ramenima. On je ono što bismo mi rekli - istinski slobodan mentalno. Nema potrebe se skrivati, nema potrebe udovoljavati, nema potrebe ispunjavati tuđa očekivanja. Autizam je genetski poremećaj koji se desi, kaže njegova majka Ivana De Mol za emisiju HTV-a Kod nas doma.

Svjetlana Jelić, edukacijski rehabilitator, objašnjava kako je riječ o specifičnom socijalnom stanju koje se kod djece manifestira senzornom osjetljivošću, stanjem svijesti gdje vidite da je dijete ustvari u svom svijetu.

- Živi u svom svijetu i ne buni se protiv tog svijeta, prihvaća taj svoj svijet. Međutim, zna jako teško odreagirati na vanjske podražaje, dodaje.

Znakove njegove posebnosti uočile su odgajateljice.

- U vrtiću su skužili da se ne odaziva na svoje ime, da ne govori, ne odgovara na pitanja nikakva. Tu su bili problemi s jelom. Nama je bilo užasno teško kad smo dobili dijagnozu, ali ne iz razloga što je on dobio dijagnozu, nego iz razloga što smo bili svjesni da on neće imati iste uvjete kao i ostala djeca, kaže majka.

Umjesto podrške u trenucima suočavanja s dijagnozom, dobili su odbijanje. Naime, zagrebački vrtići nisu htjeli ili mogli primiti Tomija. No sreća im se ipak nasmiješila u ustanovi OZANA.

- Morali smo kucati na puno vrata prije nego što bi nam se neko smilovao, i to je izuzetno ponižavajuće. OZANA nam je spasila život. Kad je došao tu, prvi put je on počeo napredovati u smislu samostalnosti, u smislu interakcije s okolinom. Prije toga je bio apsolutno Pale sam na svijetu i nije percipirao ništa dalje od vlastitog prsta - kaže majka Ivana.

Bliskost roditelja, prihvaćanje roditelja je, kaže, najbitnije u cijeloj priči jer omogućava djetetu da ne razvije još poremećaja i nepoželjna ponašanja.

- Jedino u nekakvom mirnom okruženju, u nekakvom mirnom stanju, vi možete napredovati. I to je apsolutan preduvjet da se dijete osjeća emocionalno sigurno, emocionalno zaštićeno, pojašnjava.

Mamina ljubav je toliko velika da je čak osmislila udrugu i video sadržaje iz kojih Tomi danas uči.

- Ja sam udrugu Pametnjakovići pokrenula zato što, kad je krenula korona, shvatili smo da su djeca s posebnim potrebama izbačena iz škola bez da su dobivala bilo kakvu vrstu nastave. To je bilo normalno kod nas za vrijeme rata, znači TV školu - ali prilagođenu djeci s posebnim potrebama, kaže Ivana De Mol.

Zahvaljujući predanosti i ljubavi roditelja te toplini i angažmanu rehabilitatorica, on danas čita, piše, broji na nekoliko jezika. No ustanova OZANA susreće se s problemom financiranja.

- Apsolutno je nedopustivo da najkvalitetnija institucija, udruga OZANA koja ima predškolski program za djecu, mora preživljavati ne znajući što će biti sljedeće godine, kaže majka Ivana i zaključuje: "Ja želim da on u životu bude sretan kako je i sad. Da nađe brigu koja mu je potrebna, da ispuni svrhu koju će sam naći, i da ima potporu za svrhu koju će sam naći u budućnosti. mi smo tu dok smo živi da mu omogućimo to".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!