10:54 / 26.09.2021.

Autor: Zdrav život/HRT

Alergije - kako s manje lijekova biti bolje

Iako se proljeće smatra najgorim dijelom godine za alergičare, jesen zapravo nije puno bolja.

Iako se proljeće smatra najgorim dijelom godine za alergičare, jesen zapravo nije puno bolja.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iako se proljeće smatra najgorim dijelom godine za alergičare, jesen zapravo nije puno bolja. Uzročnici jesenskih alergija mogu se ublažiti brojnim medicinskim preparatima, ali i prirodnim spojevima koje većina ljudi ima u kuhinji.

Alergijska je reakcija, s aspekta struke, vrlo zanimljiva i složena imunosna reakcija našeg organizma. Imunosne se reakcije događaju stalno. One nam, uostalom, omogućavaju suživot s različitim patogenim mikroorganizmima iz okoliša.

- Imunosna reakcija se može dogoditi i u susretu sa virusom. Sad smo svjedoci korona infekcije. U susretu sa bakterijom, čak i raznim nespecifičnim stimulansima kao što je zagađenje okoliša, duhanski dim. Sve to može potaknuti našu imunosnu reakciju. Naravno da imunosna reakcija služi za obranu od raznih vanjskih patogena i zato mi možemo živjeti u suživotu u cijelome tijelu, kaže prof. Sanja Popović Grle, pročelnica Zavoda za alergijske bolesti pluća KBC-a Zagreb.

prof. Sanja Popović Grle

prof. Sanja Popović Grle

Foto: Zdrav život / HRT

Kad naša sluznica dođe u kontakt s alergenom, započinje niz imunosnih reakcija - aktivacije nekih stanica ispod sluznice, naročito T limfocita koji onda izlučuju citokine. Oni su zapravo način komunikacije unutar imunosnih stanica, objašnjava prof. Popović Grle. Imunosne stanice se počinju privlačiti u napadnutu sluznicu i ona otiče. Pacijenti to osjećaju kao slabiji protok zraka kroz dišne putove, a vodenasta sekrecija potiče na kihanje.

Asmatska reakcija, donji dišni putovi 

Veći problem nastaje kad je zahvaćena i sluznica donjih dišnih putova. Tada dolazi do pojave simptoma asmatske reakcije. Dokazati alergijsku reakciju relativno je jednostavno brzim kožnim testovima, nakon čega je moguće i započeti liječenje antihistaminikom. Taj lijek smanjuje sekreciju i svrbež. Nazalnim steroidom postiže se da stanice ne budu infiltrirane, a prohodnost sluznice nosa i sinusa prohodnija

- Mislim da se prerijetko koristi nešto izuzetno važno što spada u etiološko, uzročno liječenje alergija, a to je alergenska imunoterapija ili hiposenzibilizacija. Ako je pacijent alergičan baš samo na jedan alergen, dakle na pelud ambrozije, ogromna je vjerojatnost, 90 posto - da će se sa hiposenzibilizacijom uspjeti smanjiti alergijska reakcija. S manje lijekova pacijent će biti bolje. Spriječit ćemo da se rinitis spusti i postane astma. Dakle i nakon što završimo postupak alergenske imunoterapije, idućih deset godina imamo korist od tog liječenja, napominje prof. Sanja Popović Grle.

Alergije će vrlo vjerojatno još neko vrijeme zadavati glavobolju pacijentima, ali i liječnicima, budući da je riječ o vrlo složenim mehanizmima.

Okoliš, geni i životni stil

- Dakle, životni stil i geni. Interakcija gena i okoliša je silno važna. Kad se dogodi alergijska reakcija i kaskada o kojoj sam na početku govorila - mi točno znamo što se događa, koji citokin aktivira koju stanicu. Većinom to krene u pubertetu. To je najveća pojavnost. A onda imamo drugi vršak pojavnosti - negdje oko četrdesetpete godine. Danas znamo da se može pojaviti i u kasnijoj dobi, čak i u starosti. Što određuje taj trenutak, to medicini ostaje misterij, dodaje profesorica.

U medicini je prevencija najbolja terapija. U ovom slučaju to znači izbjegavati alergene. No to je ponekad vrlo teško provesti u djelo budući da se alergeni nalaze svuda oko nas. Stoga liječnici savjetuju redovito uzimanje terapije, čak i u periodima kad je klinička slika dobra. U prevenciji alergija važnu ulogu ima i prehrana, stoga posvetite pažnju i vašim jelovnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!