Zeleni čaj na glasu je kao jedan od najzdravijih napitaka prepun blagotvornih svojstava. Nedavnim znanstvenim istraživanjem potvrđeno je još jedno – svakodnevnom konzumacijom, katehini u zelenom čaju sprječavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sustavu.
Zanimljiv je podatak da je zeleni čaj drugo najviše konzumirano piće na svijetu, odmah iza vode. O njegovoj blagotvornosti na zdravlje zna se već stoljećima u istočnim kulturama, a u posljednje vrijeme ta se znanja prenose i na zapad. Ono što ga čini poželjnim i zdravim napitkom jesu posebna skupina fitokemikalija po imenu katehini.
- Velika skupina polifenola, velika skupina kemijskih spojeva koje nalazimo u voću i povrću. Međutim ovo su vrlo specifični polifenoli koje nazivamo epigalokatehini i epigalokatehingalati itd.. To je čitava skupina spojeva koji imaju antioksidativno, protuupalno, antiinflamatorno i antikancerogeno djelovanje. Slobodno možemo reći da nema tkiva koje ne bi bilo pozitivno zahvaćeno djelovanjem blagotvornih učinaka ovih fitokemikalija. Naravno, stvar je i doze, objašnjava Nenad Bratković, magistar nutricionizma.
Doza ovisi o učinku kojeg želimo postići
- Učinak od tri do pet šalica dnevno se smatra blagotvornijim od nižih doza. Ako popijemo tri do pet šalica zelenog čaja ili podvrsta poput bijelog, žutog ili crnog čaja koji ima nešto manje polifenola - možemo učiniti dobro za svoje zdravlje. Naravno treba voditi računa o nekim zdravstvenim stanjima i unosu prirodnog sadržaja kofeina, odnosno teina kojeg zeleni čaj ima, dodaje Bratković.
Suplementi, o čemu treba voditi računa
Također katehini su vrlo korisni, oni se mogu naći u obliku suplemenata pa ljudi vole kupiti takve suplemente koji su onda koncentrirani. Ali Bratković napominje kako ne preporučuju uvijek takvu konzumaciju. A to je zato jer katehini mogu interferirati s nekim lijekovima. Primjerice lijekovivma za povišenje krvnog tlaka, mogu narušiti apsorpciju željeza - tako da o tome treba voditi računa kad se radi o velikim dozama. Jedna šalica čaja će djelovati prije blagotvorno nego negativno, dodaje.
Ne možemo zaobići niti ovu pandemiju koja nas okružuje, u kojoj sićušni virus korone ima utjecaja na svaki segment ljudskog života. Znanstvenike je zanimao i eventualni utjecaj konzumacije zelenog čaja na prevenciju i terapijski učinak na infekciju COVID-om. Ta su istraživanja rezultirala publikacijom nekoliko relevantnih studija.
Zeleni čaj, COVID i respiratorne infekcije
- Od svih studija koje su provođene sa zelenim čajem, recentno je napravljena i eksperimentalna studija na nekoliko životinjama. Studije su pokazale i na staničnim linijama - da epigalokatehini zelenog čaja mogu djelovati inhibirajuće na vezanje tog čuvenog receptora. Međutim razina takvih dokaza nije relevantna u svojstvu da bismo rekli da to doista čini, kaže Nenad Bratković.
Po njegovim saznanjima je, kaže - napravljena samo jedna klinička studija u kojoj se promatrala učestalost respiratornih infekcija kod ljudi koji su pili zeleni čaj. I pokazalo se da oni koji piju zeleni čaj imaju manju incidenciju respiratornih infekcija, možda i koronavirusom. Međutim važno je reći da su ljudi koji su pili zeleni čaj općenito boljeg zdravlja, od onih koji ga ne piju. Tako da se, prema njegovom mišljenju - iz ovoga ne mogu povući kvalitetni zaključci.
U zapadnjačkoj kulturi, pa tako i na našim prostorima, redovito pijenje čaja nije toliko izraženo. Više smo orijentirani na kavu, a čaj se pije samo kad smo bolesni. No, blagotvorne učinke čajeva trebali bi koristiti svaki dan.