Nove metode u liječenju kralježnice, bol nije opcija

20.02.2022.

17:09

Autor: Zdrav život/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Explode / Shutterstock

Bolesti kralježnice, nakon respiratornih infekcija, jedan su od najčešćih razloga posjete pacijenata ordinacijama opće medicine. Oko 80 posto populacije u nekom trenutku života iskusi bol u kralježnici. Danas je te bolove moguće ublažiti ablacijom fasetnih zglobova, bazvertebralnom ablacijom i neinvazivnom dekompresijskom terapijom kralježnice.


Često pacijenti i poneki liječnici ne znaju kako se intervencijska radiologija bavi tretiranjem boli u leđima i drugim područjima. U 40 do 60 posto pacijenata ta bol je uzrokovana degenerativnim promjenama fasetnih zglobova.

Tupi, kronični bolovi zbog živca

- Većina ljudi obično povezuje bolove u kralježnici s protruzijom diska. Međutim, kralježnica ima više elemenata i svaki može uzrokovati bolove. Jedan od češćih, ali često neprepoznatih i zanemarenih uzroka su mali zglobovi kralježnice koji u stražnjem dijelu svakog kralješka mogu uzrokovati bolove. To su obično tupi kronični bolovi koji dosta slabo reagiraju na konzervativnu terapiju. U tom slučaju postoje određene vrste zahvata koje su minimalno invazivne, objašnjava Luka Novosel, specijalist intervencijske radiologije.

Ne zahtijevaju operativno liječenje, rez, dugi oporavak, a uključuju radiofrekventnu ablaciju malih zglobova. Precizno se, pod kontrolom rendgena, navodi tanka iglica do zgobova, pozicionira se na mjesto gdje prolazi živac i time se neutralizira bol. Obično to može poštedjeti pacijente boli na duže vrijeme, a uz praktički vrlo kratak oporavak, dodaje Novosel.

Luka Novosel

Luka Novosel

Foto: Zdrav život / HRT

U 20-30 posto pacijenata s kroničnom boli u leđima, bol je uzrokovana degenerativnim promjenama diska koji je potrošen i smanjen. Tu se događa upala diska i okolne kosti koja ne reagira niti na jednu do sada poznatu vrstu terapije, a ne postoji ni klinički zahvat koji bi pomogao.

Degenerativne promjene diska i kako prekinuti začarani krug boli

- Tu je iz Amerike došlo jedno rješenje prije nekoliko godina. Shvatilo se da postoji bazivertebralni živac koji se nalazi duboko, u sredini svakog kralješka. Taj živac prenosi osjet boli iz samog diska, ruba diska i kosti koja se nalazi uz disk koji je promijenjen kod degenerativnih bolesti, kaže Novosel.

Shvatili su ako se poništi prijenos boli iz živca, nastavlja doktor Novosel, moguće je prekinuti začarani krug boli i zato se radi zahvat poznat kao bazivertebralna ablacija.

- To je minimalno-invazivni zahvat nakon kojeg pacijent se praktički odmah normalno diže, ide kući - ne zahtijeva veliki opravak, operaciju niti rehabilitaciju. U velikoj većini slučajeva uzrok boli trajno se rješava. Taj zahvat se do sada nije u Europi izvodio - mi smo jedan od prvih centara koji smo tu metodu u suradnji s našim kolegama iz Amerike razvili i uspjeli pokrenuti kod nas, napominje Novosel.

Dekompresijska terapija kralježnice

Jedini neoperativni i neinvazivni tretman koji je učinkovit kod težih slučajeva hernije diska i pritiska na korijen živca je dekompresijska terapija kralježnice.

- Kod te metode koristimo sofisticiranu opremu i kompjutersku tehnologiju pomoću posebnog ueđaja koji se sastoji od posebnoga stola, električne jedinice sa računalom i programa za provođenje fizikalne terapije. Naizmjeničnim fazama postupnog i blagog istezanja i relaksacije - pravilno pozicionirani intervertebralni disk se stavlja pod tlak čime se izaziva efekt vakuma diska, objašnjava magistar Miro Mišura, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije.


Mehaničkim učincima ispupčenje diska može biti povučeno, ističe doktor Mišura, zahvaljujući negativnom tlaku. Time dolazi do dekompresije kralježnične moždine, dolazi do širenja intervertebralnih otvora i dekompresije korijena živaca. Također, vakuum potiče i fiziološke procese - poboljšava se dotok krvi i hranjivih tvari čime se sekundarno stimulira i cijeljenje.

Dobri rezultati već nakon prvog tretmana

Sam tretman je vrlo jednostavan, pacijent je u ležećem položaju ovisno je li riječ o tretmanu za vrat ili kralježnicu, fiksira se i određuju se parametri - jačina i trajanje istezanja i faze relaksacije. Tretman traje od 15 do 30 minuta i već nakon prvog mogu se osjetiti značajni pomaci. Pacijent osjeća značajno smanjivanje boli i trnaca u rukama i nogama.

Važan je i psihološki učinak smanjenja boli. Rezultati su odlični posebice kod hernija diska, svježih ekstruzija diskova, jer velika većina pacijenata izbjegava operativni tretman koji je prije ove terapije bio praktički neizbježan.

Prevencija je i ovdje ključna, pa zbog sjedilačkog načina života i neizbježne boli u kralježnici, vrijedi uobičajeno pravilo – kretanje i vježbanje, aktivan stil života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!