Rak prostate - nema ranih simptoma, što je i jedan od glavnih problema

15.11.2021.

10:51

Autor: Kod nas doma/HTV

Mjesec studeni često se naziva i "Movember". Mjesec je to koji je posvećen zdravlju muškaraca, odnosno borbi prevencije raka prostate.

Mjesec studeni često se naziva i "Movember". Mjesec je to koji je posvećen zdravlju muškaraca, odnosno borbi prevencije raka prostate.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mjesec studeni često se naziva i "Movember". Mjesec je to koji je posvećen zdravlju muškaraca, odnosno borbi prevencije raka prostate. Upravo rak prostate prvi je po učestalosti zloćudni tumor kod muškaraca u Hrvatskoj, a drugi po smrtnosti, upozorio je urolog i predsjednik Hrvatskog urološkog društva dr. sc. Igor Tomašković iz KBC-a "Sestre Milosrdnice" u emisiji Kod nas doma.

Kaže kako u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2800 ljudi, a 800 muškaraca nažalost umre od bolesti svake godine

- Negdje 450 tisuća muškaraca oboli u Europi svake godine, oko 107 tisuća ih umre. To je vrlo visoka incidencija bolesti, ali činjenica je da - ako bolest otkrijemo rano, možemo ju vrlo uspješno, praktički sto posto izliječiti, objašnjava Tomašković.

Upravo se mjesec studeni stoga koristi kako bi se kroz medije i javne nastupe osvijestila potreba preventivnih pregleda muškaraca. Tomašković kaže kako kod raka prostate nema ranih simptoma, što je i jedan od glavnih problema.

Najsigurnije je doći na preventivni pregled.

- Pozivamo muškarce iza pedesete godine da se ohrabre barem jednom godišnje posjetiti urologa. Ako u obitelji već imaju nekog tko je bolovao od ove bolesti, taj pregled treba početi već iza 45. godine, napominje i dodaje kako su pregledi iznimno važni kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, prije nego što postane simptomatska.

- Onda možemo dobro dijeliti i izliječiti, što garantira dug i kvalitetan život muškarca, ističe.

Pregled je, kaže Tomašković, jednostavan.

- Za početak se provede razgovor koji zovemo anamneza. Sam pregled podrazumijeva da se popipa prostata kroz debelo crijevo i da se eventualno utvrdi prisutnost nekakvih neravnina, čvorića, bolnosti i slično. Onda urolog definira daljnje pretrage – najčešće se inicira vađenje proteina iz krvi koji se zove PSA – prostata specifični antigen, i onda na temelju toga u kombinaciji s nalazom pregleda kreiramo dalje potrebu, priča i dodaje kako će učestalost pregleda nakon onog prvog odrediti sam urolog.

Kaže da se prostata može operirati i zračiti, ukoliko je bolest otkrivena u ranoj fazi.

- Tim se najčešće završi liječenje i bolesnik je izliječen. Ako bolest ulovimo kasnije, to podrazumijeva potrebu eventualne kemoterapije, hormonskog liječenja – imamo dosta linija liječenja za tu bolest, tako da i u tim fazama možemo puno učiniti, ali bolje je izbjeći takav scenarij i otkriti bolest na vrijeme, zaključuje Tomašković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!