Što se krije iza pojma sudske medicine?

05.12.2021.

07:25

Autor: Zdrav život/HRT

Što se krije iza pojma sudske medicine?

Što se krije iza pojma sudske medicine?

Foto: HTV / HRT

Nasilno oštećenje zdravlja, pojednostavljeno rečeno, njihov je posao. Svaki je detalj od neizmjerne važnosti, bilo da je riječ o izgledu, boji krvnog podljeva ili pregleda prilikom različitih vrsta zlostavljanja. Što je to sudska medicina i zašto je posao sudskog medicinara toliko odgovoran, otkrivamo u sljedećim minutama.

Sudska medicina je, prema definiciji, grana medicine koja se bavi problematikom nasilnog oštećenja zdravlja i nasilne smrti. Svrha joj je pružanje pomoći pravnoj struci kako bi se u sudskim postupcima riješila pitanja medicinske naravi. Široka je lepeza takvih postupaka, u kojima sudska medicina ima vodeću ulogu.

- Danas moderna toksikologija bez moderno opremljenih, suvremenih toksikoloških laboratorija je nezamisliva. Dakle, drugačije je taj cijeli postupak dokazivanja nekih otrovanja. To je sigurno jedan dio koji treba spomenuti. Zatim DNA analiza gdje je danas gotovo sigurna potvrda identiteta. Pa to se pokazalo i tijekom Domovinskog rata, još uvijek se radi na tome, je vrlo važna. Zatim dokazivanje očinstva, rekla je  prof. dr. sc. Vedrana Petrovečki, Zavod za sudsku medicinu MEF.

- I rekla bih da je najveći broj identifikacija, što klasičnim što DNA metodama, napravljen upravo na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, dodala je.

U procesu utvrđivanja nastanka ozljeda ili nasilne smrti, obdukcija još uvijek predstavlja zlatni standard, no suvremena tehnologija i ovdje nudi određene iskorake.

- Pa postoji nešto što se zove virtopsija, što bi značila virtualna autopsija ili virtualna obdukcija, gdje se različitim radiološkim tehnikama pokušava nadoknaditi situacija u kojoj recimo članovi obitelji ne žele obdukciju. I još jedna stvar, nešto slično laparoskopiji, dakle kroz sasvim male otvore da se ulazi u tjelesne šupljine i onda se na neki način kombinacijom virtopsije i te, hajdemo reći, laparoskopske metode, promatraju organi i gledaju da li ima kakvih ozljeda na njima i slično, kazala je Petrovečki.

Osim same tehnologije, liječnicima sudske medicine u svakodnevnom bi radu mogli pomoći i različiti informatički alati kojima bi se mogao olakšati i ubrzati svakodnevni posao.

- Mi niti zapravo same zapisnike s obdukcija ne pišemo u nekakvom informatiziranom sustavu, pa da svi imamo pristup, nego pišemo u običnom Wordu. I onda tipa, ako mi treba neki zapisnik, ja moram ići u arhivu tražiti to pod određenim brojem. Tako da tu se gubi hrpa vremena za takve stvari i to bi se svakako trebalo i moralo poboljšati. Ako nam se preko naloga odobri da mi pribavimo dokumentaciju, onda mi nemamo ovlasti da uđemo u tipa BIS na KBC-u ili nekoj drugoj bolnici nego moramo onda zvati okolo kolege, pa ih moljakati da nam pošalju ili ići preko pravne službe same te bolnice što onda opet iziskuje dodatno vrijeme i napor i sve, a realno mi smo po zakonu ovlašteni da imamo pristup svim tim informacijama, naglasila je Slavica Martinović, dr.med, specijalizantica sudske medicine.

Ipak, čini se da je najveći problem hrvatske sudske medicine zapravo nedostatak stručnjaka.

- Svega ih je dvadeset i dvoje trenutačno radno aktivnih. Imamo nekolicinu specijalizanata, i to nakon dugo vremena moram reći. Tako da je nastao jedan, jedan pukotina, hajdemo tako to nazvati, u edukaciji i za nekih desetak godina desetak specijalista sudske medicine koji su sada radno aktivni će otići u mirovinu, istaknula je Petrovečki.

- Sad sam tu već godinu i pol dana. Kad istekne pet godina, onda mogu ići na specijalistički ispit. Kao i većina specijalizacija, i ova je pet godina. Od toga dvije godine provodimo na patologiji. Tamo učimo sve što je nama bitno kao sudskim medicinarima vezano uz patologiju i tri godine je taj naš sudsko-medicinski dio gdje učimo ne samo obduciranje, sve tehnike i vještačenje. I onda kad položimo specijalistički ispit, onda ujedno osim što postajemo specijalisti sudske medicine, postajemo i sudski vještaci, kazala je Martinović.

Sudska medicina jedna je od najstarijih medicinskih struka i daje nemjerljiv doprinos normalnom funkcioniranju pravosudnog sustava. Brojni su slučajevi riješeni upravo zahvaljujući znanju i iskustvu ovih ljudi. Uvođenje i primjena novih tehnologija uvelike bi olakšala i unaprijedila njihov rad, a zasigurno bi privukla i veći broj specijalizanata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!