Nakit iz radionice naše poznate glazbenice

25.09.2021.

07:38

Autor: Kod nas doma/HTV

Jadranka Ivaniš Yaya se bavi izradom osebujnog nakita

Jadranka Ivaniš Yaya se bavi izradom osebujnog nakita

Foto: Kod nas doma / HRT

Iako je Jadranka Ivaniš Yaya većini najpoznatija kao uspješna hrvatska glazbenica, mnogi ne znaju kako ova pjevačica ima i drugih umjetničkih interesa i vještina. Naime, Yaya se bavi izradom osebujnog nakita i kaže kako joj je jako važno znati za koga ga izrađuje. 

- Uvijek mi je čast i izazov kad netko želi da mu napravim nešto. Nakit je moja ljubav od djetinjstva, koliko god da sam bila zainteresirana za muziku i umjetnost, nešto i modu, ta strast izrade nakite je ostala sa mnom cijelo vrijeme, priča Yaya za emisiju Kod nas doma.

Što se tiče materijala koje koristi za svoj nakit, kaže kako je sve započelo s komadom kože koji joj je prijateljica poklonila za izradu godinama ranije. S vremenom je počela koristiti i druge materijale koji se mogu reciklirati.

- Uz to sam godinama uvijek skupljala razne perlice, komadiće metala, gumbiće. Imam lijepo skladište materijala koje mislim da mi je dovoljno za sljedećih 100 godina da ga recikliram - kaže kroz smijeh.

Svoj poriv da nešto izradi rukama voli prenositi i na druge, kroz dječje radionice. Kaže kako je kreiranje rukama važno kod svih ljudi.

- Naš um je povezan s našim rukama i sa tom potrebom da se stvara. Kod djece je jako lijepo vidjeti taj rezultat, kad oni samoostvare neku svoju ideju, i tu sreću kad mogu to odnijeti doma i pokazati drugima. Jako je bitno i razvijanje imaginacije – to je jako korisno, ističe Yaya i dodaje kako to pomaže djeci da ovladaju svojim umom i tijelom.

Uz djecu, svoje radionice vodi i za odrasle osobe, te osobe s posebnim potrebama. Kaže kako nije očekivala da će joj radionice toliko puno donijeti.

- Djeca i osobe s poteškoćama u intelektualnom razvoju nisu toliko opterećeni, jako su oslobođeni, i njihov mozak i način pristupa kreativnom radu vrlo je ozbiljan, vrlo su predani tome. U takvom pristupu nastaju fascinantne stvari. Jako mi imponiraju i bude mi nekad žao što se ja toga nisam sjetila. Jako su inspirativni i tu mi zapravo daju puno – ja učim od njih kako treba pristupiti tom poslu, priča Yaya.

Osim radionica, ova svestrana umjetnica na Yammat FM-u vodi i svoju radijsku emisiju “Yayino gnijezdo”. Kaže kako je htjela napraviti emisiju u kojoj će razgovarati s umjetnicima o njihovom životu, što im znači umjetnost i svojim uspjesima.

- U ovih 17 epizoda nisam imala lošeg sugovornika, da nije bio duhovit, pametan i uspješan u svom poslu, zaključila je Yaya.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!