Evelini Rudan još jedna pjesnička nagrada - "Tin Ujević"

06.07.2021.

08:35

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Nagrada "Tin Ujević"

Nagrada "Tin Ujević"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U ponedjeljak, 6. srpnja, obilježen je 130. rođendan velikog Tina Ujevića - u Vrgorcu je, naime, dodijeljena jedna od najuglednijih pjesničkih nagrada, a dobitnica je Evelina Rudan, koja ove godine niže pjesnička priznanja jedno za drugim.

Sam je Tin jednom rekao da umjetnost nikada ne ostavlja svijet onakvim kakvim ga je našla, a nakon njega svijet umjetnosti zasigurno nije ostao nepromijenjen. Bio je intrigantan, tajanstven, plodan pisac, mislilac, prevoditelj - jedan od najvećih boema hrvatske intelektualne elite te velikan hrvatske avangarde.


Tijekom života nije dobio nijednu književnu nagradu, no zato jedna od najvećih hrvatskih pjesničkih nagrada nosi njegovo ime.


Sinoć ju je u Tinovu rodnom Vrgorcu primila Evelina Rudan za zbirku poezije "Smiljko i ja si mahnemo" za koju je već dobila Nagradu "Ivan Goran Kovačić", Nagradu HAZU i Nagradu "Fran Galović".


Na dodjeli je bila ekipa Vijesti iz kulture:


- To je jedno mahanje s Filozofskog na Strojarski fakultet, dakle, dvoje si protagonista mašu, a onda tim mahovima odlaze u različite vremenske i prostorne smjerove, izjavila je Evelina Rudan.


Na prigodnoj svečanosti ispred pjesnikove rodne kule Evelini Rudan nagradu su uručili predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg.


Na natječaj za Nagradu "Tin Ujević" ove godine su stigle su rekordne 83 knjige, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ivan Rogić Nehajev, Dunja Detoni Dujmić i Božica Brkan u uži izbor izdvojilo je pet knjiga: Senko Karuza: "Nestajanje", Lana Derkač: "Hotel za mrtve", Marija Dejanović: "Dobrota razdvaja dan i noć", Evelina Rudan: "Smiljko i ja si mahnemo" i Andrijana Kos Lajtman, Damir Radić: "Zarazna zona".


Nagrađenu zbirku "Smiljko i ja si mahnemo" izdala je zagrebačka Fraktura u ožujku 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!