Svira u dvoranama, ima Porina, ali za stan je zaradio - na ulici

18.02.2021.

13:03

Autor: Kod nas doma/HTV

Stanislav Kovačić

Stanislav Kovačić

Foto: Kod nas doma / HRT

Prepoznatljiv na svome poni biciklu i natovaren svime što je potrebno za dobar koncert, glazbenik Stanislav Kovačić svakodnevno stvara čaroliju na zagrebačkim ulicama. Ovaj poznati violončelist čest je gost mnogim glazbenicima na koncertima i albumima, ali izlazak na ulicu ipak mu najviše raspleše srce.

- Ulica mi je prvi razlog zbog kojeg se danas bavim glazbom, kaže Stanislav, koji na ulici svira u nekoliko različitih bendova i dodaje kako je publika na ulici puno iskrenija i spontanija.

Vlasnik je Porina, svirao je u velikim koncertnim dvoranama – nekad i pred dvjesto tisuća ljudi, a kao veliki zaljubljenik u ritam nerijetko se primi i bubnjeva i bas gitare.

- Kao mali zapravo nisam volio violončelo, kao pankeru mi je bilo neugodno da me ekipa vidi s tim instrumentom, priča Stanislav za emisiju HTV-a Kod nas doma.

No, danas čelo obožava i od njega živi, a kaže kako mu je ulična svirka omogućila da kupi stan.

- Deset godina sam radio na minus 15 stupnjeva, spavao na kolodvoru i po parkovima – i to sve baš s ciljem da si kupim stan, priča Stanislav. Svaki grad, čije je ulice bojao svojom glazbom, ima svoju priču. Tako je u Minhenu imao problem s dobivanjem dozvole za ulične svirače, a u Splitu s komunalnim redarima.

No, ništa od toga ga nije pokolebalo, iako danas ima manje vremena za svirku na ulici – naime, posvećen je skladanju za kazališne predstave i filmove, a izdao je i svoj album dječjih pjesmica.

- Dječje pjesmice nastale su nakon što sam dobio kćer, ona mi je bila velika inspiracija, kaže Stanislav i dodaje kako ona pjeva na svakom njegovom albumu.

- Cilj mi je svirati i svirati, i samo svirati. Meni je ovaj život namijenjen da budem glazbenik i u tome stvarno uživam, zaključio je Stanislav koji istinski živi glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!