12:40 / 01.12.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Patrik (11) je matematički genije: Želim raditi za Google ili Microsoft!

Patrik ide u peti razred osnovne škole u Brezovici. Naizgled, on je sasvim običan 11-godišnjak, ali samo naizgled.

Patrik ide u peti razred osnovne škole u Brezovici. Naizgled, on je sasvim običan 11-godišnjak, ali samo naizgled.

Foto: Kod nas doma / HRT

Patrik ide u peti razred osnovne škole u Brezovici. Naizgled, on je sasvim običan 11-godišnjak, ali samo naizgled.

Patrik Čudić je pravi mali genijalac. Još dok je bio u vrtiću, roditelji su primijetili da "stalno nešto broji oko sebe".

- Kad bismo došli iz neke šetnje, jednostavno bi pobrojao koliko je vidio automobila, rasvjetnih stupova... - kaže majka Petra.

Patrik je danas trostruki Hrvatske u mentalnoj aritmetici i dvostruki prvak svijeta.

Iako mu je tek 11 godina, police u njegovoj sobi prepune su nagrada. Najdraže su mu naravno one sa svjetskih prvenstava u Rusiji i Kini.

Inače je na takvim prvenstvima oko 700 djece. A on je među njima najbolji. Za to je, priznaje, trebalo jako puno vježbe. Doma vježba uz abakus, ali na natjecanjima sve ide iz njegove male glavice.

- Kad kažu neki broj, ja si ga zamislim u glavi, oduzmem sljedeći broj ili zbrojim - pokazuje novinarki HRT-ove emisije Kod nas doma.

Mentalnu aritmetiku počeo je vježbati prije otprilike pet godina. Roditelji su ga upisali iz jednog sasvim neobičnog razloga.

- U vrtiću, tamo negdje zadnja godina, bio je dosta hiperaktivan po pričanju teta iz vrtića. Onda smo pokušali ne ići za tim da ispravljamo tu hiperaktivnost nego jednostavno da usmjerimo na nešto što će i njemu biti korisno, a da ga može primiriti.

I upalilo je - uz puno truda, odricanja i istraživanja njegovih roditelja. Majka Petra kaže da sustav u Hrvatskoj nažalost ne prepoznaje ovakve nadarene klince.

- Daleko smo još od toga. U Hrvatskoj je to još uvijek sve na roditeljima. U sustavu se to klasificira kao hiperaktivno dijete i većina roditelja onda poseže za nekakvom dijagnozom ADHD-a. Mislim da roditelji zapravo imaju najveću ulogu u tome, da istražuju po internetu, da svoje klince usmjeruju na taj način jer jednostavno od sustava ne možemo ništa očekivati, kaže.

Nisu brojevi bili dovoljni, pa Patrik svoju hiperaktivnost umiruje na sve strane. Dodatni engleski jezik, dodatna povijesna grupa, udaraljke, nogomet, karting i ALOHA, odnosno računanje...

Prije pisanja domaće zadaće, Patrik malo programira. Kaže, nije baš da je oduševljen programiranjem, ali zna da je to zanimanje budućnosti i već zna čime će se baviti kad naraste.

- Kad narastem želim biti ili zaposlenik Googlea ili Microsofta! - kaže.

Nekako smo sigurni da će se za ovaj genijalni um mnogi poslodavci otimati. A bome i cure! Čini se da vole pametne dečke, povjerio se Patrik.

On još curu nema, ali ne brine ga to previše. Kaže - i to je pitanje vremena. 

Ne treba ni naglašavati da je u matematici najbolji učenik u razredu pa svojim prijateljima često pomaže oko zadaća. A stigne se on i družiti.

Mama Petra to klupko energije mora moći pratiti. Voljela bi, kaže, da sustav ima program za ovako nadarene klince. No za sada, uz roditelje, ovise samo o pojedincima među učiteljima i profesorima u školi koji to prepoznaju.

Nada se da će se stvari ipak promijeniti - iako, s obzirom na tromost našeg sustava, to neće biti tako skoro.

- Možda u vrijeme Patrikove djece!, kaže njegova majka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!