Brazilka i Baskijka na komandnome mostu splitskog fakulteta

05.02.2021.

07:19

Autor: Mariola Milardović Perić/More

Brazilka Liane i Baskijka Zaloa

Brazilka Liane i Baskijka Zaloa

Foto: HTV / HRT

Na splitskome Pomorskom fakultetu, među svim čudesima suvremene tehnologije rade dvije dame - Brazilka Liane i Baskijka Zaloa. Za komandni most fakulteta nisu ih doveli ni vjetrovi ni struje, već ljubav. Prijateljice i kolegice, dijele ljubav prema moru, pomorstvu i Splitu.

Liane Roldo

Liane Roldo

Foto: HTV / HRT

- Rođena sam u Sapirangi, blizu Porto Alegrea, na jugu Brazila. Prava Brazilka, kaže dr. sc. Liane Roldo, profesorica na Zavodu za brodostrojarstvo PFST. Zaloa Sanchez Varela, asistentica na Zavodu za nautiku, je iz Bilbaoa, grada koji je također vezan za more.

Zaloina veza sa Splitom počela je na pučini, gdje se more grli s nebom. Bila je časnica na palubi LNG broda i jedan lijepi strojar rekao joj je "Dođi u najlipši grad na svitu" - i ona je došla.

Liane je prvi put u Split došla još kao studentica, na kratku razmjenu. No dovoljno dugu da se ljubav rodi. Splitski student je za njom otišao u Brazil. U Brazilu je gradila znanstvenu karijeru. S obitelji je često posjećivala Split. A onda je stigao poziv s Pomorskog fakulteta.

Zaloi je Split dom četrnaest godina. Zbog ljubavi je ostala na kopnu. Plovila je šest godina i uživala je u tom poslu. Kaže kako je to najbolji posao na svijetu: "Probudiš se, za pet minuta si na poslu, vidiš more i nijedan dan nije isti. Uvijek ima neka akcija".

Kad se zaželi nemirnog mora i sigurnih luka,ode na simulator. Danas znanje prenosi budućim pomorcima. Predaje vježbe iz Rukovanja teretom i Tehnologiju prenošenja tekućih tereta. Puno joj je pomogao rad na brodu.

Zaloa Sanchez Varela

Zaloa Sanchez Varela

Foto: HTV / HRT

Liane je voditeljica suvremenog laboratorija na pomorskom fakultetu. Njezino područje je Tehnologija materijala, ali više kao znanost. Kaže kako nisu kauč i sapunice za nju, uvijek razmišlja i istražuje kako nešto napraviti i učiniti boljim.

Za Split u Zaloa i Liane kažu da je mjesto po mjeri čovjeka. Grad je lijep, sve mogu obaviti pješke i vole svoj posao. "Sad sam prava Splićanka", kroz smijeh kaže Zaloa.

Sidro su bacile, more ostavljaju nekim novim pustolovima.Nek slijede snove, nikad ne znaš gdje će te vjetrovi i struje usidriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!