Luka Oman: Psi nisu za lanac, trebamo ih držati uz nas

24.03.2021.

14:29

Autor: Kod nas doma/HTV

Luka Oman

Luka Oman

Foto: Kod nas doma / HRT

Predsjednik udruge "Prijatelji životinja" Luka Oman, aktivno je uključen u kampanju koja se bori za život pasa bez lanca.

- Psi nisu za lanac, oni su za to da se s nama druže i borave, i da dobiju ono što im treba – to je i kastracija, mikročipiranje, šetnja, i razmišljanje o tome gdje ćemo s njima kada idemo na godišnji odmor. Trebamo ih držati uz nas, oni jedino to i žele, objašnjava Oman.

Ovu hvalevrijednu inicijativu pokrenule su udruga "Prijatelji životinja", udruga "Pobjeda" iz Osijeka te sklonište "Prijatelji" iz Čakovca, uz podršku još 50 drugih udruga koje čine mrežu za zaštitu životinja.

- Hrvatska se zaista okupila oko predivnog cilja. Svaki dan dobivamo novu podršku, i zahvaljujemo svima koji su potpisali peticiju koja se i dalje potpisuje – svaki potpis je zaista dragocjen, jer stvarno želimo reći dosta. Zakon je još 2017. zapravo imao 'na umu' zabranu držanja pasa na lancu, no tako nespretno sročen članak je zapravo doveo do toga da se to ne može provesti u praksi. Jedino što mi želimo je da se to ispravi i da imamo konačnu i potpunu zabranu držanja pasa na lancu – bez iznimki te da scene držanja pasa na lancu, i njihovu psihičku i fizičku patnju, ostavimo u prošlosti, kaže Oman.

Stavljanje vlastitog potpisa na peticiju traje svega nekoliko sekundi, a može napraviti čuda za naše 'najbolje prijatelje' te izmijeniti zakon. Kampanja je dobila veliku podršku veterinara i glavnih veterinarskih organizacija, koji su uz svoju podršku priložili stravične podatke o tome koliko držanje na lancu šteti životinjama – fizički i psihički.

- Doslovno su rekli da su životinje na lancu oštećene životinje, lišene života. Sramota je da uopće imamo takve scene, da to zakoni kod nas dozvoljavaju, ističe Oman, i dodaje kako vjeruje da se nadležne institucije i građani slažu da se zakon treba izmijeniti.

Držanje životinja na lancu pokazuje veliku neodgovornost vlasnika, koja često znači kako životinje nisu cijepljene, mikročipirane, niti kastrirane, rekao je.

- To što psi na lancu proživljavaju je horor koji trebamo zaboraviti, na način da stavimo zakonsku zabranu i da takve slike ne obilaze niti Hrvatsku, niti hrvatske medije, ali ni svijet. Kad nam dođu turisti, često umjesto lijepih uspomena sa sobom ponesu fotografije groznih držanja životinja na lancu, napominje Oman. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!