15:23 / 23.01.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Potres ukazao i na problem kontrole razmnožavanja životinja

U potresu stradale i životinje

U potresu stradale i životinje

Foto: Kod nas doma / HTV

Situacija na potresom pogođenim područjima, osim za ljude, teška je i za mnoge životinje koje su ostale bez svojih domova. Jedan od njih je i Rex, pas star godinu i pol dana koji je u Zagreb došao iz okolice Petrinje. Nažalost, on je samo jedan od mnogih životinja koji trenutno čekaju svoj novi i topli dom.

- Kuća je srušena, čovjek nam se javio jer nije imao adekvatnih uvjeta za daljnju brigu o Rexu, i zamolio nas je da mu nađemo najbolje moguće udomitelje, priča Koraljka Kociančić iz Udruge Merida, čiji su volonteri na potresom pogođenim područjima od prvoga dana.

- Puno smo preuzeli životinja s toga područja, koji su bili većinom bez vlasnika i nečipirani, dodaje, napominjući kako bi pomaganje tim životinjama trebalo biti organizirano na nacionalnoj razini.

Njeno mišljenje dijeli i Luka Oman iz Udruge Prijatelji životinja.

- Mislimo da je upravo taj potres pokazao jedan presjek Hrvatske, koliko je zapravo neprovedba zakona aktualna i koliko lokalne zajednice nisu provele niti kontrolu čipiranja, niti su se bavile kontrolom razmnožavanja životinja, kazao je.

Prijatelji životinja apeliraju na ljude da ne kupuju životinje, već da ih udome, jer kako kaže Koraljka:

- Imaš satisfakciju kad pomogneš, osjećaj je predobar!

Pogledajte prilog emisije Kod nas doma:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!