Sasvim drukčiji fratri - objavljuju na Instagramu i YouTubeu, proizvode i pivo

18.03.2021.

11:22

Autor: Kod nas doma/HTV

Fra Tomislav Glavnik, kreator je samostanske linije piva.

Fra Tomislav Glavnik, kreator je samostanske linije piva.

Foto: Kod nas doma / HRT

Fra Stjepan Brčina prije 3 godine došao je u službu sv. Ante Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, no njegov put do franjevca nije bio baš uobičajen. 

- To je bilo iznenađenje i za mene samoga. Godinu dana mi je trebalo da prihvatim taj poziv, kaže i dodaje kako je, do trenutka dok nije otišao u samostan, bio egoist i da je sve radio iz vlastita interesa.

Sve je krenulo kada je jednog dana, na plaži u Puli, preživio utapanje – cijeli život proletio mu je pred očima, 4 dana proveo je u komi, a kada se probudio bio je novi čovjek. Tada je odlučio prihvatiti poziv i postao je franjevac. Studirao je u Rimu gdje ga je zaredio papa Franjo i od tog trenutka ima misiju pomagati drugima.

Fra Stjepan primjećuje kako je protekla godina, uz loše stvari, donijela i one dobre:

- Vidim da je puno ljudi, u ovom periodu, koji su počeli duhovno rasti.

A raste i on i usvaja nova znanja, pogotovo u radu s mladima.

- Više ne moramo ići u Afriku misionariti, novi kontinent za evangelizaciju je internet. Trebamo biti dostupni i sijati dobre informacije, pozitivu i humor, smatra fra Stjepan, koji se prometnuo u pravog influencera – na Instagramu ga prati gotovo 24 tisuća ljudi, a i njegov YouTube kanal "budiFRAjer" vrlo je popularan među mladima.

- Mladi su super, ali su jako ranjeni na području samopouzdanja. U tim nekim idealima koje traže često pogriješe, treba im samo malo da ih netko pogura i ohrabri, kaže fra Stjepan, koji osim virtualno to čini i uživo. Svaki četvrtak navečer u župi se okupljaju mladi - druže se, razgovaraju i pjevaju, a osnovali su i sastav Amorose - koji promovira duhovnu glazbu.

Fra Stjepan održava i duhovne večeri, a podijelio je i predivnu anegdotu – naime, na jednoj takvoj večeri došlo je i do zaruka.

- Od Božića do Valentinova imamo ciklus predavanja o ljubavi i zaljubljenosti, a kruna tog završetka ciklusa predavanja bile su zaruke. Mladić je to izveo javno, pred svima u crkvi, i možda ohrabrio sve druge da učine isti korak, priča sa smiješkom.

Mnogi se revolucionarni koraci rade baš u ovoj župi – jedan od stanara samostana, fra Tomislav Glavnik, kreator je samostanske linije piva.

- U Njemačkoj sam se imao prilike susresti s raznim samostanskim pivovarama. Kad sam se vratio u Hrvatsku ta želja je živjela, i 2019. godine, uz podršku svojih fratara, krenuli smo u taj korak, kaže.

Pivo originalne recepture zasad proizvode u drugim pivovarama, ali se nadaju skorom otvorenju vlastite unutar samostanskih zidina.

Fra Stjepan i fra Tomislav pivom će nazdraviti nakon Uskrsnog ručka, a do tada će obojica raditi na sebi kako bi najveći kršćanski blagdan dočekali čistoga srca.

- Uskrs se događa u srcu, i to je najveće čudo koje se može dogoditi, zaključuje fra Stjepan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!