Bipolarni poremećaj: "Bojite se osude okoline, otkaza, hoće li netko djeci reći da im je mama luda"

23.02.2021.

13:30

Autor: Kod nas doma/HTV

34-godišnja Tena Sakar Vukić o bipolarnom poremećaju

34-godišnja Tena Sakar Vukić o bipolarnom poremećaju

Foto: Kod nas doma / HTV

Tena Sakar Vukić (34) majka je dvoje djece, bavi se digitalnim marketingom, a trčanje je njena velika strast još od djetinjstva. Iako njezin život na prvi pogled djeluje idiličan, daleko je od toga. Prve znakove da nešto nije u redu primijetila je još 2006. godine, na prvoj godini fakulteta - nije se osjećala najbolje i nije mogla učiti. Odlučila je potražiti pomoć psihijatrice, i godinu i pol dana od prve dijagnoze postavljena joj je konačna – bipolarni poremećaj.

Od faze depresije došla bi fazu ogromne energičnosti gdje je sve manje spavala i jela.

- Vi mislite da se sve oko vas odnosi na vas, da ste neka bitna ličnost, da imate važnu ulogu u svijetu. Ja sam osobno isključila internet jer sam mislila da nas netko špijunira. To zvuči grozno, ali ta se faza ne mora dogoditi ako se javite na vrijeme doktoru, objašnjava otvoreno Tena.

Kao i kod svake druge bolesti, i u ovom slučaju važno je uz sebe imati obitelj, biti iskren prema sebi i redovito uzimati terapiju. Sve to ključno je kako bi se izbjegle faze teške depresije koje mogu dovesti i do suicidalnih misli.

Vrlo je teško javno progovoriti o psihičkoj bolesti, jer oboljeli često nailaze na predrasude. No, Tena je sretna ako uspije barem jednu osobu potaknuti da potraži pomoć:

- Bojite se osude okoline, otkaza, hoće li netko djeci reći da im je mama luda. S druge strane, ako ćemo šutjeti, ne možemo ići naprijed kao društvo. Jer uz dobru terapiju, i psihički bolesna osoba može biti dobro i normalno funkcionirati, kaže.

- Teško se s tim nositi, ali se može. Dođu opet dobri dani, dobro razdoblje zbog kojeg se isplati živjeti i isplati se sve što vam je bilo teško. Gledate u nebo, i to vam je dovoljno, s nadom zaključuje Tena.

Pogledajte video:

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!