Anonimno i besplatno: Digitalno savjetovalište za trudnice i majke

13.02.2022.

07:44

Autor: Zdrav život/Matej Crnogaća/HRT

Savjetovalište Bebiron

Savjetovalište Bebiron

Foto: Zdrav život / HRT

Novopečeni roditelji često se pronađu u situacijama u kojima ne znaju ili zbog straha ne reagiraju brzo i ispravno. Takve roditeljske muke već nekoliko mjeseci u Hrvatskoj rješava Savjetovalište Bebiron – digitalna platforma u kojoj na sva pitanja odgovore daju stručne osobe i to 24 sata tjedno, potpuno anonimno i besplatno, o čemu govori idejna začetnica Savjetovališta Bebiron Valentina Katić i savjete daje Ilonka Artuković, specijalistica pedijatrije.

 

Savjetovalište Bebiron nastalo je prije 5 godina u Srbiji, zahvaljujući inicijativi gospođe Valentine.

- Kao svaka zabrinuta mama koja je probleme obično imala noću koji su nerješivi, razmišljala sam kako bi bilo dobro daj postoji neki servis koji je dostupan, kako za savjete, tako i za pomoć noću, vikendima kada je nezgodno da pozovete prijatelje i da se konzultirate njima jesu li su u pitanju grčevi, temperatura ili neki problem u trudnoći, kaže Valentina Katić, idejna začetnica Savjetovališta Bebiron za HTV-ovu emisiju Zdrav život.

To roditeljima može izazvati određenu paniku i strah. Razmišljajući kako olakšati ostalima ovakve situacije, na brz, anoniman, besplatan način, Valentina je zajedno s timom patronažnih sestara, ginekologa i primalja razvila platformu na Viberu. Od prije nešto manje od godinu dana, ovo digitalno Savjetovalište dostupno je i u Hrvatskoj.

- Ono što sam htjela naglasiti je to da, kad vam netko napiše problem, on je prvenstveno anoniman. Kada nas nađete na Instagramu, Facebooku ili Viberu, mama napiše problem, jako je važno da znate da je ta prepiska vidljiva isključivo nama kao stručnim suradnicima i samo isključivo vama. Ne postoji neka mogućnost da to vidi neka druga mama i da se to komentira javno. Znači, to je zaštićena anonimna prepiska. Mama napiše pitanje i u roku od 3-5 minuta dobije odmah odgovor, kaže Katić.

- Savjetovalište je koncipirano kao anonimno, besplatno je i što je najvažnije - brzo je. Pomoć je od stručnog osoblja, od medicinskih sestara koje su visokoobrazovane, koje imaju iskustvo, a mogu pitati i pedijatre, savjetovati se o nekim smjernicama, preporukama…, kaže dr. Ilonka Artuković, spec.pedijatrije iz Samobora.

Ukoliko ima i fotografije, osoba ih može poslati kako bi dobila što konkretniji i točniji odgovor. U jednoj smjeni su obično i po tri-četiri medicinske sestre koje odgovaraju na sve nedoumice poput:

- Od prehrane, od dojenačkih grčeva, od pripreme za cijepljenje, od nekih događanja nakon cijepljenja, pa onda začepljenom nosu, bljuckanju, proljevima koji se pojavljuju, o recimo respiratornim infekcijama koje su česte, o tome što će biti kada dijete krene u vrtić, kako će se naviknuti tamo, o zatvorenom nosu, temperaturi koji uvijek možete i trebate doma sniziti. Uvijek je cilj roditelja smiriti tako da on može pomoći djetetu ako je nešto i ozbiljno, kaže dr. Ilonka Artuković.

S ciljanim pitanjima zdravstveno osoblje dolazi do odgovora pa roditelja može uputiti dalje i kod specijalista. Ovo Savjetovalište u fokus je posebno došlo i zbog virusne pandemije kada je dolazak do liječnika podrazumijevao i nešto duža telefonska i fizička čekanja. A mnoštvo pitanja roditelji najčešće imaju u prvom mjesecu života bebe.

- Najvažniji je taj prvi mjesec, njega treba nekako izgurati, sa svom mogućom pomoći pa i ovakvog Savjetovališta kakvo je Bebiron. Ako su majke motivirane ili ih možemo motivirati, onda je to dragocjeno. Kažemo da je i prirodna prehrana djeteta majčino mlijeko, da je ono baš stvorene za dijete, za razliku od svih formula, ali da ako ne ide, može se dati i formula, ali pri tome svakako dijete uputiti možda čak i pedijatru da se još jednom da jaka potpora dojenju, kaže dr. Artuković.

Budući da brojke upita sežu i do 10 tisuća dnevno na dostupnim platformama, uskoro se ovo Savjetovalište širi i na područje Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!