Starije žene i mlađi muškarci

14.02.2021.

10:16

Autor: Kod nas doma/HTV

Psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić

Psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić

Foto: Kod nas doma / HRT

Naše društvo još uvijek više odobrava "tradicionalne" veze u kojima je muškarac stariji od žene. No, posljednjih godina stvari su se promijenile. Sve češće možemo svjedočiti vezama starijih žena i mlađih muškaraca, koji svojim odnosom prkose tim zastarjelim društvenim normama.

Razumijemo li se zaista najbolje sa svojom generacijom? Je li moguće ostvariti dobru vezu s nekim s kim nas dijeli velika razlika u godinama i različite spoznaje o životu?

Odgovor na ta pitanja u emisiji Kod nas doma pokušala je dati psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić, koja objašnjava kakve su te veze zaista i kakva im je budućnost:

- Realitet pokazuje da su takve veze moguće – i u svijetu javnih osoba ima puno takvih parova, oni nam pokazuju da je to moguće. I privatno znam puno ljudi u takvim vezama, kaže.

Nataša objašnjava kako u današnjoj kulturi prokreacija više nije glavni cilj ulaska u vezu – fokus je na partnerskom odnosu i suživotu, zajedničkim iskustvima i međusobnoj podršci. U takvom odnosu razlika u godinama više nije toliko bitna, već je važnije pronaći partnera sa sličnim osobinama.

Što se tiče emocionalnog aspekta takvih veza, važno je znati koga što privlači –zrelost, mudrost ili životno iskustvo mogu imponirati mlađem muškarcu. No, važno je da i on sam ima određenu razinu zrelosti. Također, takve veze mogu biti dobra kombinacija i na planu intimnosti i seksualnosti.

- Žene s godinama imaju određene promjene na tijelu, no nisu toliko značajne kao kod muškaraca, priča Nataša.

Napominje kako potencijalni kamen spoticanja može biti ako partneri nisu usuglašeni u svojim željama – primjerice, ako se žena već ostvarila kao majka, a njezin partner želi imati djecu. No, smatra kako se parovi ne bi trebali previše zamarati pitanjima o budućnosti.

- Prošla godina nam je pokazala kako je život i svijet nepredvidljiv. I sad razmišljati što će biti za 10 godina – to je sve nebitno, kaže Nataša.

A ono što je bitno da parovi svakodnevno pružaju jedan drugome podršku, i da su sretni što su zajedno – tu godine onda zaista nisu važne.

Pogledajte razgovor:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!