Što čitati? - nostalgični roman ili priče o obitelji

31.05.2023.

18:01

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednoj književnoj preporuci emisije Dobro jutro, Hrvatska književna kritičarka Jagna Pogačnik izdvojila je roman Andrewa O'Hagana "Vodencvjetovi" i zbirku priča Anje Mugerli "Pčelinja obitelj".

Pogledajte gostovanje književne kritičarke Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Andrew O'Hagan: "Vodencvjetovi", Hena Com, prevela Una Krizmanić Ožegović

Autor je škotski književnik, esejist i urednik, a po ovom romanu snimljena serija za BBC.

Prvi dio romana zbiva se u ljeto 1986. godine, u vrijeme tačerizma, štrajkova rudara i procvata popularne kulture. Dvojica prijatelja od kojih je jedan zaljubljenik u knjige, a drugi radi kao tokar, odlaze u
Manchester i provode nezaboravne trenutke na brojnim rock koncertima i zabavama.

U drugom dijelu romana, koji se zbiva 2017. godine, njihovi su životi posve drukčiji, no što se moglo očekivati, jedan je pisac, a drugi profesor engleskog, njihova mladalačka povezanost ponovo se ostvaruje nakon što jedan od njih oboli od neizlječive bolesti.

Roman je to  o prijateljima koje smo stekli u djetinjstvu, nostalgiji za mladošću, dostojanstvu, životu i smrti.

Vodencvjetovi škotskog pisca Andrewa O’Hagana dramatičan su, nostalgičan i iznimno duhovit roman o nedvojbenim vrijednostima i izazovima doživotnog prijateljstva. Prijelomna točka romana uzdrmat će i najstamenije od čitatelja, te istaknuti složena pitanja o dostojanstvu, životu i smrti, na koja teško da ima jednoznačnog odgovora.

iz bilješke izdavača

"Vodencvjetovi"

"Vodencvjetovi"

Foto: Hena Com / promo

Anja Mugerli: "Pčelinja obitelj", Naklada Ljevak, prevela Anita Peti-Stantić


Zbirka je ovo priča slovenske književnice koja je 2021. godine dobila nagradu EU za književnost.

Knjiga donosi sedam priča koje se bave obiteljskom tematikom. U svakoj priči, koje se zbivaju u suvremeno doba, osim naslovne, ima elemenata tradicije, narodnih običaja i rituala koji čitavoj knjizi daju specifičnu atmosferu.

Tematiziraju se odnosi među partnerima, roditeljima i djecom, braćom i sestrama i to kroz emotivne priče o sukobima i nerazumijevanju, patologiji međuljudskih odnosa, ali i potrazi za ljubavlju i pobjeđivanju strahova i traumi iz djetinjstva.

Najveća posebnost zbirke Pčelinja obitelj Anje Mugerli stilska je dorađenost. Autorica jezik uspješno prilagođava temama, motivima i narativu. Tekstovi su vješto napisani svojevrsnim bezvremenskim, ali prostorno jasno ograničenim jezikom jer često posuđuju vokabular koji korespondira s ritualima i običajima svijeta o kojem je riječ.

Anja Radaljac: Ocjene, Radio ARS

"Pčelinja obitelj"

"Pčelinja obitelj"

Foto: Naklada Ljevak / promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!