Iva slika glazbu

06.07.2021.

12:35

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Iva Zagoda

Iva Zagoda

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena je izložba Ive Zagode "Zaron". Umjetnica ovim ciklusom nastavlja s procesom prenošenja glazbe u slike, a sada su na redu klasičniji žanrovi.  

Iva Zagoda slika uz usporedno slušanje glazbe, pri čemu nanošenjem boja i povlačenjem linija na nju izravno reagira. Svaka slika nastaje kao rezultat slušanja određenog segmenta neke konkretne skladbe.


Izložbu je obišla i s Ivom razgovarala ekipa Vijesti iz kulture:


- U prošlom ciklusu, koji je bio vezan više za neki „trash“ zvuk hitova 1990-ih godina, bilo je puno više fluorescentnih boja, jačih ekspresija i linija, dok je ovdje riječ o klasici, jazzu, eksperimentalnoj glazbi i raznim autorima koji su mi bili zanimljivi, priča akademska slikarica Iva Zagoda.


Problematiziranje i propitivanje sukladnosti glazbe s vizualnim umjetnostima, ponajprije slikarstvom uvijek je zanimljivo i otkriva mnogo o samim umjetnicima. Bjelinu koja zauzima najviše površine na Ivinim slikama možemo interpretirati kao tišinu, svojevrstan vakuum između akorda i tonova. 


Izložba je otvorena još danas, 6. srpnja i ulaz je slobodan.

Galerija
Radovi Ive Zagoda, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Radovi Ive Zagoda, Foto: Vijesti iz kulture/HRTRadovi Ive Zagoda, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!