Goran Trbuljak dobio "Zlatnog Oktavijana"

12.02.2022.

22:47

Autor: Hina/HRT

Održana 30. dodjela nagrada "Oktavijan"

Održana 30. dodjela nagrada "Oktavijan"

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova godišnje nagrade "Oktavijan", nagradu za životno djelo za doprinos filmskoj umjetnosti "Zlatnog Oktavijana" Goranu Trbuljaku te strukovne nagrade.

Ovogodišnji dobitnik "Zlatnog Oktavijana" Goran Trbuljak istaknuti je direktor fotografije, dugogodišnji filmski pedagog te autor animiranih i eksperimentalni filmova.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade Oktavijan autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova, a domaća ih je javnost imala priliku upoznati u specijalnom izdanju emisije HRT-a Posebni dodaci.

Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film dodijeljen je filmu "Zbornica" redateljice Sonje Tarokić, a za najbolji dugometražni dokumentarni film dodijeljen je filmu "Tvornice radnicima", redatelja Srđana Kovačevića.

Za najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film Oktavijan je dodijeljen filmu "Kazneni udarac" redatelja Roka Bičeka, a za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film - filmu "Čekaj me", redatelja Damira Markovine.

Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je filmu "The Raft", redatelja Marka Meštrovića, za najbolji eksperimentalni film dodijeljen je filmu "Plejade" redateljice Mateje Zidarić, a za najbolji namjenski film filmu "Mi.", redatelja Jure Pavlovića.

Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljen je filmu "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", redatelja Radua Judea i koproducentice Ankice Jurić Tilić. Osim Oktavijana dodijeljene su i strukovne nagrade "Vladimir Vuković" i "Ante Peterlić", koje nose ime po našim uglednim doajenima pisane riječi o filmu.

"Vladimira Vukovića" za najboljeg prošlogodišnjeg hrvatskog filmskog kritičara dobio je Nikola Strašek, a najbolji novi kritičar je Ervin Pavleković. Nagrada "Ante Peterlić" dodjeljuje se svake dvije godine za izvrsnost u području filmske publicistike, a ovogodišnji dobitnik je Hrvoje Turković za knjigu "Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja".

U HDFK-u kažu kako je dvadeset i jedan hrvatski filmski kritičar i gotovo stotinu i pedeset hrvatskih filmova raspoređenih u osam kategorija najkraći brojčani opis tradicionalne filmske nagrade Oktavijan koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim filmovima i njihovim autorima. Hrvatsko društvo filmskih kritičara ustanovilo je nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

- Trideseta dodjela nagrada Oktavijan otkrila je kako u Hrvatskoj imamo uistinu sjajnih mladih autora i kako se ne trebamo bojati za našu kinematografiju. Ona je zanimljiva, kvalitetna, raznolika i očigledno vrlo izdržljiva. Ovo posljednje se odnosi ponajprije na uvjete u kojima su nastajali prošlogodišnji filmovi. Ni pandemija, ni posljedice potresa joj nisu oduzeli od kvalitete što se najbolje vidi po prilično dobrim ocjenama koje su moje kolegice i kolege kritičari dodjeljivali, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK) Hrvoje Pukšec, a navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!