Otvorena 78. venecijanska Mostra

01.09.2021.

21:59

Autor: Maroje Vučićević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

78. Mostra

78. Mostra

Foto: Alberto Terenghi / Milestone Media/PIXSELL

Venecijanski filmski festival, među najstarijima u svijetu, otvoren je svečano uz povratak velikih zvijezda - sve to prošle je godine spriječila pandemija. Ipak, dvorane će primati upola manje posjetitelja, a pogled na crveni tepih blokirat će zid kako bi se spriječile gužve.

Mostru otvara veliki Španjolac Almodóvar koji je zbog šarma i reputacije uvijek magnet za kamere. U društvu svoje velike muze Penelope Cruz još je privlačniji. U filmu "Paralelne majke" ona nastupa u ulozi jedne od dviju slobodnih žena rodilja koje su zajedno u bolnici. 

- Penelope je još jednom dorasla izazovu i izvrsno utjelovila vrlo složenu junakinju i sve njezine nijanse. Majčinski osjećaji i dvojbe posebno su glumački izazovni, ali ona je još jednom zasjala, rekao je Pedro Almodóvar, redatelj.

- Ponekad na snimanju ima teških dana, ali smatram Almodóvara svojom sigurnosnom mrežom. Ponekad može tražiti i nešto zastrašujuće, ali znam da će biti tu i podržati me. Jako je usredotočen, nikad ne razgovara na mobitel i sve nas drži na svojoj liniji, govori Penelope Cruz, glumica.

Publika mora imati zdravstvenu propusnicu ili negativan test na covid-19 te nositi masku. Većina svjetskih premijera već je rasprodana, ali obožavatelji se zvijezdama neće moći približiti. Očekuju se među ostalim i Matt Damon i Ben Affleck.

- Ovo je emotivan trenutak. Svi se žele vratiti i objaviti filmove koji su na polici ostali godinu i pol ili možda dvije godine. Venecija je najbolje mjesto za ponovni susret, naglašava Alberto Barbera, direktor festivala.

Chloe Zhao, redateljica filma "Nomadland", prošlogodišnja dobitnica Zlatnog lava i Oscara za najbolju fotografiju, redatelja i glumicu - dio je ovogodišnjeg žirija koji vodi još jedan oskarovac, južnokorejski redatelj "Parazita" Bong Joon-ho.

- Nadam se ćemo svi u žiriju znati ujediniti svoje različite svjetove koji su svi prekrasni na svoj način. Želim eksploziju novih pogleda na kinematografiju, istaknuo je Bong Joon-ho, predsjednik žirija.

Svi se nadaju da će strogi zdravstveni protokoli pomoći da se izbjegnu problemi na 11-dnevnom filmskom maratonu. Za Zlatnog lava natječu se još među ostalim "Moć psa" redateljice Jane Campion s Benedictom Cumberbatchom, te film "Spencer" s Kristen Stewart u ulozi princeze Diane. 


Tijekom ceremonije otvaranja, počasnog Zlatnog lava dobio je Roberto Benigni, nezaboravni autor filma "Život je lijep".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!