Počeo 17. ZagrebDox

13.06.2021.

21:03

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/P.F./HRT

Novinarka HRT-a Anja Cerar o Zagrebdoxu

Novinarka HRT-a Anja Cerar o Zagrebdoxu

Foto: Dnevnik / HRT

U zagrebačkom Studentskom centru otvoren je 17. ZagrebDox. Organizatore posebno veseli što će ovaj važan europski festival ove godine ugostiti i mnogobrojne filmaše. 

Što publiku očekuje u središnjem Dnevniku rekla je Anja Cerar.

- ZagrebDox otvara film Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Cilik. Ovo je njezin dugometražni debi, a već je za njega nagrađivana. Pridružila nam se i u Zagrebu, a doći će i Avi Mograbi, veliki izraelski redatelj, majstor dokumentarca, koji u središte svojih filmova često stavlja sukob Izraela i Palestine, nažalost itekako aktualan. To nije drugačije niti s njegovim posljednjim filmom "Prve 54 godine" koje ćemo gledati u ciklusu "Majstori Doxa". Bit će i 13 sjajnih svjetskih premijera naših filmova. Ukupno 84 dokumentarca u 12 programskih linija možete pogledati do 20. lipnja u Kinu SC, &TD-u, MM centru i na ljetnoj pozornici Tuškanac, javila je Cerar.

Za Veliki pečat nadmeće se 18 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa. Među njima je nagrađivani film "Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Cilik. Donosi priču o samohranoj majci u ratnoj zoni na istoku Ukrajine.

Svakako valja izdvojiti izvrsne "Pokajnike" - film Cristine Hanes o roditeljima koji odustaju od političkih ideala i oružane borbe kako bi svojoj djeci osigurali sretnu i sigurnu budućnost.

U programu regionalne konkurencije čak je jedanaest hrvatskih ostvarenja. U filmu "Čekaj me" Damir Markovina progovara o tankoj granici između ljubavi i dužnosti.

Uz pregršt naslova u službenim programima, ZagrebDox uvijek ide korak dalje. Tu su, među ostalim, zanimljive premijere i retrospektive.

Kao i obično, iduće nedjelje posjetitelji će u sklopu programu "The Best of Fest" moći pogledati nagrađene filmove i one najtraženije tijekom festivala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!