13:54 / 29.08.2021.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Youngmasters: Nedostajali su nam susreti s publikom i kolegama

Youngmasters

Youngmasters

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Samoborska međunarodna ljetna škola Youngmasters već desetu godinu okuplja vrhunske predavača i polaznike. Prepoznata i na međunarodnoj karti, nezaobilazno je mjesto vrhunske glazbe, ali i umjetnika.

 Za gala koncert u crkvi Svete Anastazije tražilo mjesto više, a tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Glasovita španjolska gitaristica Margarita Escarpa Samobor smatra posebnim, a festival iznimno vrijednim jer preskače često zacrtane okvire:


- Festival spaja gitaru s drugim instrumentima, što je veoma važno. Mislim da kombiniranje predavanja i koncerata umnogome može pomoći mladima, rekla je Margarita Escarpa.


Naš proslavljeni pijanist Aljoša Jurinić ističe, pak, da je u ovim složenim vremenima suradnja među umjetnicima posebno važna, dok je Grčki gitaristički duo posebno impresioniran ljepotama Samobora, ali i koncepcijom Youngmastersa koja se već cijelo desetljeće pokazuje dobitnom:


- Ovo je izvrstan festival s vrhunskim predavačima, vrlo važan u ovim vremenima, poručila je mlada grčka umjetnica Antigoni Baxe.


Njezin partner Panagiotis Tzortzis dodao je da su im, osim nastupa, iznimno važni i susreti s drugim umjetnicima i razmjena ideja. 


- To nam je nedostajalo, istaknuo je Panagiotis Tzortzis.


Nastupili su i polaznici majstorskog tečaja solo pjevanja po izboru slavne pjevačke pedagoginje Claudie Visce.


- Imate izvrsne pjevačice i pjevače. Iznimno su nadareni, muzikalni i željni učenja. U Samoboru je odlično to što je sve blizu i učimo jedni od drugih, napomenula je profesorica pjevanja Claudia Visca.


Ovaj festival zorno pokazuje da je publika uvijek željna nastupa pomno odabranih umjetnika svih naraštaja jer svi su koncerti redovito popunjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!