10:57 / 10.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Vlasta (73), doktorica za penkala: "Današnje generacije ne znaju niti držati nalivpero ili kemijsku"

Vlasta Jevicki Keranović

Vlasta Jevicki Keranović

Foto: Kod nas doma / HRT

Umjesto da uživa u mirovini, vitalna 73-godišnjakinja Vlasta Jevicki Keranović – "liječi" penkala. Naime, vlasnica je obrta za popravak pomalo zaboravljenih nalivpera – a njezina je "Peroklinika" jedina u Europi. Obrt je davne 1941. godine osnovao Vlastin svekar, a ona je 2014. godine prekinula mirovinu kako bi nastavila obiteljski posao nakon smrti supruga.

- Svako jutro se uredim – mislim da me i ovaj posao i ovo mjesto potiču na to, kaže Vlasta za emisiju HTV-a Kod nas doma.

- Ovih dana je sve usporeno, skoro i nema nikoga. Ja dolazim redovito, jer mi je to posao. Međutim, mojih mušterija, kupaca - nema, kaže Vlasta.

Rijetki kupci ipak navrate popraviti uspomene i vratiti im život.

- Starija gospoda traže po ladicama svoj pisaći pribor iz studentskih dana i onda ga ja popravim – oni to onda poklanjaju svojoj djeci i unucima, priča Vlasta i dodaje kako je upravo to nastojanje širenja kulture pisanja njezin zadatak.

- Današnje generacije ne znaju niti držati nalivpero ili kemijsku – kad dođu i zamolim da mi pokažu kako pišu – to je nemoguće, objašnjava.

Iako na početku nije znala gotovo ništa o tom poslu, Vlasta je "zasukala rukave" i sve naučila sama – danas u svom poslu uživa.

- Zaljubila sam se u njega, i morate se zaljubiti. Ako radite nešto što ne volite, to nema nikakvog efekta, smatra Vlasta.

S godinama se u njezinoj "klinici" skupilo mnogo uspomena i povijesti – sve će to jednog dana Vlasta pokloniti gradu Zagrebu, koji će zbirku izložiti u Tehničkom muzeju. Vlasta se nada kako će tamo održavati radionice za nove generacije, kako sjećanja na nalivpera i tinte ne bi izumrla. Nekada su tinte bile u bočicama, različitih boja; ljubavna pisma su se pisala ljubičastom tintom, a s crnom su pisali profesori u školi – i to krasopisom kojim Vlasta i danas piše.

- Čestitke još uvijek pišem rukom, priča Vlasta.

Iako nalivpera ne proizvodi, Vlasta proizvodi suvenir "Penkala".

- To je prva tehnička olovka koju je Slavoljub Penkala patentirao 1906. u Budimpešti. Moj muž je to patentirao kao suvenir, a ja i dalje to proizvodim. To je mala tehnička olovka, ali je njezina veličina u tome što je prva na svijetu, kaže Vlasta s osmijehom na licu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!