16:26 / 04.05.2021.

Autor: Karolina Lisak Vidović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Što čitati? – kratke priče domaćih autorica i zatvorenica

„Nastavi priču”

„Nastavi priču”

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je prvu kolaborativnu zbirku hrvatskih ženskih kratkih priča o nevidljivima i nečujnima „Nastavi priču” te kratke priče Tene Lončarević „Nijemi monolozi“

Pogledajte književnu preporuku iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:


Grupa autorica: „Nastavi priču“, Skribonauti


Ova inovativna knjiga rezultat je projekta koji je 1. svibnja u Beču nagrađen Nagradom za društvenu inovaciju Social Marie. Dodjeljuje je privatna austrijska zaklada „Nemir” hrabrim projektima koji se hvataju u koštac s društvenim izazovima i nude za njih nova rješenja, projektima koji se bave zanemarenima. Postoji od 2005. godina i svake godina nagrađuje 15 projekta iz Europe.


Knjiga je dio projekta udruge Skribonauti koja u hrvatskim zatvorima i kaznionicama provodi interaktivne umjetničke i kulturne programe, a nedavno su objavili ovu kolaborativnu zbirku, zajednički pothvat zatvorenica iz Ženske kaznionice u Požegi i hrvatskih suvremenih književnica.


Mogućnost glasa dobile one nevidljive žene, bez prava glasa. Priče, naime, tematiziraju različite vidove zatvorenosti, a najmanje govore o konkretnom zatvorskom iskustvu. Knjiga je to koja ruši naše predrasude o ljudima u zatvoru.

Knjiga je otvorena kraja jer je sastavljena od fragmenata koje možemo sami nadopisati, a odličan dizajn knjige potpisuju Karlo Kazinoti i Mišo Komenda, pod uredničkom palicom Luize Bouharaouae.


Zbirka „Nastavi priču” sadrži 12 priča koje je na temelju fragmenata nastalih na Književnom klubu i radionici kreativnog pisanja u Ženskoj kaznionici u Požegi napisalo 12 spisateljica, i to: Marija Andrijasević, Staša Aras, Lana Bastašić, Ivana Bodrožić, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Marija Rakić Mimice, Korana Serdarević, Nora Verde, Jelena Zlatar Gamberožić, Jasna Jasna Žmak i Luiza Bouharaoua.


Dvanaest zastupljenih autorica predstavljaju najbolje od kratke priče kod nas. Miljenice su kritike i publike, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih nagrada, a u ovoj su se knjizi našle pred dosad nepoznatim zadatkom da nastave tuđu priču.

Dvanaest priča u ovoj knjizi tematiziraju ženska i pokoje muško iskustvo različitih oblika zatvorenosti: od tjelesne i emotivne, preko obiteljske do društvene. Oboružani snagom, izdržljivošću i osjećajnošću, junakinje i junaci ovih priča izlaze iz splitskih predgrađa, novozagrebačkih stambenih blokova, tijesnih domova i kaptolskih WC-a, i kreću na fikcionalno putovanje čiji je glavni cilj izboriti prostore slobode.


Danas cijeli svijet živi u svojevrsnoj zatvorenosti, zbog pandemije, pa nema je ta tema baš svima bliska.


Udrugau Skribonauti 2010. godine osnovale su Paula Zore i Luiza Bouharaoua, kako kažu, iz jednostavne želje da književnost i umjetnost učine dostupnima svima. Interaktivne umjetničke i kulturne sadržaje poput kinoprograma, čitateljskih klubova, radionica kreativnog pisanja, filma i stripa organizirale su u staračkim domovima i domovima za mlade s problemima u ponašanju.


No, nekoliko godina kasnije njihov se rad počeo koncentrirati na zatvorski sustav – budući da je jedan od kulturno najzapuštenijih, a svakako i sustav u kojem se osobe susreću s najvećom društvenom stigmom, a radionice kreativnog pisanja koje su održavale u Ženskoj kaznionici u Požegi sada su rezultirale i zbirkom pripovijedaka “Nastavi priču”.

U požeškoj Ženskoj kaznionici, jedinoj u Hrvatskoj, na izdržavanju kazne nalazi se oko 70 žena, od kojih se desetak okupljalo na tim događanjima u kaznioničkoj knjižnici.


Jedna od metodičkih igara kroz koje su se na radionicama učile proznom pisanju bila je i “nastavi priču”. Ona se zatim razvila i u online književni klub – fragmente koje bi napisale zatvorenice, nastavljale bi naše profesionalne književnice, a klub je ubrzo stekao stotine čitatelja koji su iščekivali mailove s novim nastavcima.


Zatvorenice, koje nemaju pristup internetu, mogle su ih čitati u formi velikih plakata u zajedničkim prostorijama. Prirodni nastavak te priče bila je i knjiga, kolaborativna zbirka priča “Nastavi priču” izdana u prosincu prošle godine – naručiti svoj primjerak možete na stranicama udruge Skribonaut.


Inače, ideja da rade u požeškom zatvoru uklapa se u ono što Skriboanuti inače zagovaraju, a to je da umjetnost i kultura nisu rezervirani za tzv. elitu, nego i za marginalizirane skupine. Želja je bila da književnost i kultura budu dostupni svima, a jedan od načina da se učine dostupnima je da ih se odvede na mjesto gdje ih nema.

"Nastavi priču"

"Nastavi priču"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tijekom deset godina radili su s ljudima koji su zatvoreni, isključeni, s nezbrinutom djecom, djecom s problemima u ponašanju, u domovima za starije osobe, pa u zatvorima i kaznionicama, kao mjestima gdje je ta isključenost najočitija.


Pokazalo se da su kultura i umjetnost neopisivo važni, svim ljudima, i da bez obzira na vanjske okolnosti u kojima živimo u njima možemo pronaći vlastiti prostor izražavanja i slobode. Upravo se to događalo kroz književni klub.


Književnost je učinkovit način da progovorimo o svijetu, o našim i tuđim iskustvima. Knjiga nas čini suosjećajnima, sposobnijima razumijeti druge ljude, tako mijenja svakog od nas.


Tena Lončarević: „Nijemi monolozi“, Matica Hrvatska, Ogranak Vinkovci


Zbirka priča „Nijemi monolozi“ bliske tematike našoj prvoj preporuci. Daje priliku da se čuju glasovima s ruba, glasovima koje nitko ne čuje, koji razgovaraju sami sa sobom, tematizira također stanoviti vid zatvorenosti.


Tena Lončarević (1978.), rođena je Vinkovčanka, živi i radi u Županji kao učiteljica hrvatskoga jezika. Kako kaže, ako se izuzmu neki mladalački pokušaji, ozbiljnije počela je pisati relativno nedavno, negdje od 2017. godine. Vrlo je brzo počela i objavljivati, najviše na internetskim portalima, ali i u časopisima.

„Nijemi monolozi“

„Nijemi monolozi“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Izdanje okuplja dvanaest kratkih priča, baš kako naslov kaže, nijemih monologa. Riječ je o pričama koje su koncipirane tako kako i naslov zbirke kaže, dakle u jednoj monološkoj formi. U osnovi svake priče je jedan određeni lik, a naglasak nije stavljen na vanjske događaje već na to kako se stvarnost prerađuje u unutrašnjosti samoga lika.


Dakle, priče su pisane u obliku monologa, a druga riječ iz naslova, nijemi, upućuje na to da likovi imaju svoj glas, međutim taj glas uglavnom nitko ne čuje. To je razgovor njih sa samima sobom ili s okolinom koja baš nema sluha za ono što oni imaju reći.


Problematika koju tematizira i koja muči njezine likove, različita je, a riječ je, kaže, o nekim teškim životnim situacijama, o sukobu pojedinca sa stvarnošću, o teškim socijalnim situacijama, osobnim borbama kao što su gubitak djeteta, borba s bolešću, sa starošću, brakom koji je možda ušao u razdoblje krize te, pitanje pamćenja, pitanje sjećanja…

„Nijeme monologe” Tene Lonačarević uredila je Višnja Sorčik. Fotografiju na naslovnici potpisuje Zrinka Džoić, a dizajn autoričin suprug Ivan Lončarević. Recenziju u pogovoru zbirke napisala profesorica i pjesnikinja Andrijana Kos-Lajtman ističući da "zbirka jest debitsntska, no iznimno je zrela."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!