12:32 / 03.05.2021.

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Veza Zagreba i europskog vestern stripa

Knjiga "Počelo je u Zagrebu..."

Knjiga "Počelo je u Zagrebu..."

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Stiglo je zanimljivo štivo za ljubitelje vesterna, ali i stripa. Ili bolje rečeno vestern stripa. Kako je izgledala njegova europska povijest, odakle je sve počelo i kakvu ulogu u svemu ima Zagreb - na više od 350 bogato ilustriranih stranica otkriva Tihomir Mraović.

Mnoge sjajne umjetničke epohe uslijedile su nakon velikih ratova i kriza kada su ljudi najviše tražili zaborav i razbibrigu. Tako je bilo i sa velikom popularnošću vestern stripa nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, priča počinje desetljeće ranije - detalje donosi ekipa Vijesti iz kulture:

Maurović: začetnik euro-vesterna


- Kada se vratimo na sam početak, shvaćamo da je jedan naš autor sve pokrenuo. Radi se o Andriji Mauroviću koji je 1935. godine napravio prve vesterne i objavljivao ih u dnevnim listovima. 1936. napravio je prva vestern remek-djela i tako je začeo euro-vestern strip, objašnjava Tihomir Mraović.

Euro-western

Euro-western

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U golemoj hiperprodukciji europskog vesterna naposljetku su ipak isplivali najbolji autori koji su tom žanru dali svoj prepoznatljiv pečat, a Tihomir Mraović uspio je i kao više puta dosad dotaknuti zanimljivu temu i obraditi je na pristupačan, ali i vrlo temeljit način.

Tihomir Mraović

Tihomir Mraović

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!