15:52 / 18.02.2021.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/HRT

Ekskluzivno: Xavier Kawa-Topor, dobitnik Animafestove nagrade

Xavier Kawa-Topor

Xavier Kawa-Topor

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Svjetski poznati teoretičar animiranog filma, francuski autor Xavier Kawa-Topor dobitnik je ovogodišnje Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma. Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvorenju festivala u Zagrebu početkom lipnja, u sklopu kojega će održati i predavanje. Xavier Kawa-Topor

Evo što je, ekskluzivno za Vijesti iz kulture, rekao o velikom priznanju i svojem gostovanju:

Svojim festivalskim programima i knjigama o povijesti animacije Topor je dao izniman doprinos proučavanju i promicanju japanskih majstora . Zbog njega su nam bliži velikani kao što su Hayao Miyazaki i Koji Yamamura. Publici je približio i remek-djela Ladislasa Starevitcha i Renéa Lalouxa.


- Iznimno sam počašćen ovom nagradom Animafesta. To je prestižno priznanje koje dodjeljuje jedan od najvažnijih festivala na svijetu. To potvrđuje i vrijednost rada moje NEF animatorske platforme. Cilj nam je promocija animacije kao umjetnosti - organiziramo rezidencije umjetnika, radionice i konferencije, rekao je Kawa-Topor za Vijesti iz kulture.


Toporovi radovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima, kao što je Blink Blank. Misleći na specifičnosti mlade publike, postigao je golem pedagoški učinak i odgojio naraštaje novih zaljubljenika u animaciju. Na tom tragu će govoriti i na Animafestu.


- Na svom predavanju u Zagrebu govorit ću jednoj zanimljivoj temi koja se u ovom trenutku tiče svih nas. Zanima me povezanost stvarnoga života i animacije - kako nas animirani filmovi mogu potaknuti da razmislimo o svom odnosu prema biljnom i životinjskom svijetu, poručio je Kawa-Topor.


Prijave za ovogodišni Animafestov Scanner traju do 15. ožujka, a svi filmski i medijski znanstvenici pozivaju se da predstave najnovija otkrića s područja animacije. Zasigurno će uz Topora zasjati i još poneko atraktivno ime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!