Umjetnost ispred umjetničkog paviljona

08.03.2021.

20:16

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rad osječkog kipara Tihomira Matijevića izazvao znatiželju

Rad osječkog kipara Tihomira Matijevića izazvao znatiželju

Foto: Dnevnik / HTV

Počeo je ciklus izložbi ispred, u potresima oštećenog Umjetničkog paviljona. U našem je javnom prostoru skulptura koja odmiče od spomeničke prava rijetkost, a već prilikom postavljanja rad osječkog kipara Tihomira Matijevića izazvao je znatiželju, čuđenje i brojne komentare. Provjerili smo o čemu je riječ.

Iako podsjeća na grotesknog Sadama Huseina ili Staljina, ovaj je trometarski policajac samo parafraza kipova koji promiču kult ličnosti. Rad "Ordung" - "Red" - Tihomira Matijevića polazi od problema spomeničke plastike i pritom otvara niz asocijacija na širi društveni kontekst.

- Baza je zamišljena kao interaktivni pješčanik... gradira se od izvođača prema onom tko je na vrhu, on je taj koji nešto odlučuje... Tu je naravno politika, tu je struka, koja o tome odlučuje, politika legitimizira struku, struka politiku, rekao je Tihomir Matijević, kipar.

Među citatima su trijumfalni Trajanov stup i knjige o teoriji arhitekture, koje upućuju na važnost planiranja javnog prostora, dok hijerarhijska perspektiva ocrtava klasne i ekonomske odnose. Vrlo aktualno u gradu pred kojim je velika obnova.

Umjetnički paviljon zbog potresa je do daljnjeg zatvoren. Zato je otvoren ciklus simboličnog naslova "Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona", koji će do kraja godine pred publiku dovesti radove četvorice kipara.

- Nastavljamo sa Slavomirom Drinkovićem, kojem je ove godine pet godina kako nas je napustio, nakon toga Kažimir Hraste i nakon toga, za kraj godine, Neven Bilić, rekla je Jasminka Poklečki, ravnateljica Umjetničkog paviljona.

Sve su izložbe besplatne i na otvorenom, a upravo su ovakve skulpture, nažalost, za razliku od spomeničkih, rijetko dostupne svima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!