Što čitati? – knjige o knjigama

28.04.2021.

17:20

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

„Velike ideje –književnost“

„Velike ideje –književnost“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je dvije knjige - roman „Zaslijepljenost“ Eliasa Canettija i „Velike ideje –književnost“ skupine autora.

U ovoj Godini čitanja, i nastavno na prošlotjedne manifestacije koje su je obilježile (Dan hrvatske knjige, Svjetski dani knjige i autorskih prava, Noć knjige i Knjiga svima i svuda), ovaj put preporučujemo - knjige o knjigama.


Pogledajte snimku književne preporuke iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Elias Canetti: „Zaslijepljenost“, Matica hrvatska, prev. Andy Jelčić


Autor romana dobitnik je mnogih nagrada, među njima i Nobelove nagrade 1981. "za djelo obilježeno širokim uvidima, bogatstvom ideja i umjetničkom snagom", a roman „Zaslijepljenost“, napisan 1931. i 1932.priča je o liku koji je zaslijepljen knjigama.


- Tek u emigraciji čovjek postaje ono što je i bio; trebali bismo živjeti u više sukcesivnih emigracija; uvijek biti smatrani strancima; ne pretjerano poželjni; u svakoj životnoj dobi prisiljeni na učenje – na taj bi način malo, pomalo mogli postati kozmopoliti, jednom je kazao Elias Canetti.


Canetti je pisac kozmopolit. Potječe iz sefardske obitelji čiji korijeni dolaze iz španjolskoga gradića pored Valencije, Caneta, odakle su u 15. stoljeću protjerani u Tursku, pa u Bugrasku; rođen 1905. u Bugarskoj, većinu života proveo je u Austriji, Velikoj Britaniji i Švicarskoj. Canetti se preselio u Englesku 1938, bježeći pred nacizmom, postao britanski državljanin 1952. Umro je 1994. u Zürichu.

Elias Canetti

Elias Canetti

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Pisao je na njemačkome jeziku, imao britansko državljanstvo, a uz materinski španjolski jezik naučio u mladosti engleski, francuski i njemački na kojem je i pisao. Diplomirao je kemiju, no nikad se kemijom nije bavio.


Pisac jezgrovita i oštroumna jezika, oblikovao je svoje romane, drame i esejističko-memoarističke knjige uvijek s blago satiričkim tonom. Opisuje ljude 20. stoljeća kao likove nesposobne za komunikaciju, kojima drugi trebaju samo kao povod za zadovoljenje vlastitih potreba i nagona.


Njegov opus sastoji se od romana, triju drama, nekoliko tomova bilješki i aforizama, temeljitog ispitivanja podrijetla, struktura i učinka masovnog pokreta u knjizi Masa i moć, putopisne knjige i memoara.

Elias Canetti: „Zaslijepljenost“

Elias Canetti: „Zaslijepljenost“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Roman je iznimno zanimljiv, a gotovo zaboravljen, pomalo mračan, neizravno anticipira totalitarizme 20. stoljeća. Iako napisan 1931. i 1932., nije bio odmah prihvaćen i zasluženo vrednovan, pa je i objavljen tek 1935., postupno je dobivao sve veća priznanja i kritike i čitatelja, pogotovo nakon Drugoga svjetskog rata kojeg je autor u romanu na neki način i predvidio.


Pripovijeda o znanstveniku koji živi među knjigama i izbjegava ljude. To je prvo i najvažnije njegovo djelo koje na groteskno-satirički način opisuje atmosferu u Beču dvadesetih godina prošloga stoljeća. Vrijeme teške moralne i financijske krize prikazano je ponajprije kroz sudbinu doktora Petera Kiena, svjetski priznata sinologa koji sve više gubi doticaj sa stvarnošću. Opsjednut knjigama, zaslijepljen njihovim sadržajem i moći, ne želi ni vidjeti ni priznati ništa drugo osim njih.


Likovi koje Kien susreće na svom putu k potpunom duševnom rastrojstvu također su zaslijepljeni, bilo novcem, bilo moću, bilo željom za uspjehom ili nečim drugim, te se svojim porivima nikako ne mogu othrvati. U tomu im nimalo ne pomaže ni međusobna komunikacija, kod nekih likova svedena na zatvorene sustave, tzv. jezične maske, od tek nekoliko stotina različitih riječi, koje se često izgovaraju tek da bi bile izgovorene, a ne da bi ih netko čuo ili razumio.

Roman prikazuje osamljenika s knjigama: profesor Kien, poznati sinolog, smješten je u svom stanu na zadnjem katu sa svojih dvadeset i pet tisuća knjiga - knjiga o svim temama, hraneći um neumoljive žudnje. Ne zna koliko je život užasan, a neće ni saznati dok se ne odvoji od svojih knjiga.


Knjiga ima fantastične i demonske elemente da su očite asocijacije na ruske pisce iz 19. stoljeća poput Gogolja i Dostojevskog. Neki kritičari smatraju roman jedinstvenom metaforom za prijetnju koju čini „masovni čovjek“ u nama samima.


Canetti se ističe kao jedan od najistaknutijih aforističara - snažno koncentrirane, aforistične bilješke, izdane u nekoliko tomova. Obično proizlaze iz konkretnih situacija koje se mogu smatrati metaforama za nešto generičko.

Kao vrhunac u spisima Eliasa Canettija ističu se njegovi memoari, zasad u dva velika sveska: Die gerettete Zunge (Jezik oslobođen), 1977, i Die Fackel im Ohr (Baklja u uhu), 1980. godine. u tim sjećanjima na djetinjstvo i mladost, on u punoj mjeri otkriva svoju snažnu epsku moć opisa. Veliki dio političkog i kulturnog života u srednjoj Europi početkom 1900-ih.


Kretao u društvu Karla Krausa, Franza Werfela, Roberta Musila i skladatelja Albana Berga, G. Grosza i B. Brechta. Imao je ljubavnu vezu s Annom Mahler, a po njemu je nazvan vrh na jednom otoku na Antarktici.

"Velike ideje - književnost"

"Velike ideje - književnost"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Grupa autora: „Velike ideje – književnost“, priv. Vedran Pavlić


Riječ je o djelu skupine autora: profesora književnosti, pisaca, povjesničara, urednika i novinara - trinaest autora, stručnjaka za književnoznanstvene i(li) druge umjetničke i kulturološke teme.


Kronološko je to putovanje poviješću književnosti, s više od 250 knjiga kao putokaza, koje istražuje ključne književne epohe, teme i stilove pisanja unutar četiri tisućljeća duge povijesti pripovijedanja.


Čitatelji polaze na kronološko putovanje poviješću književnosti s 250 knjiga u ulozi putokaza - od drevnih epova poput Ilijade i Mahabharate do suvremenih romana Salmana Rushdieja i Margaret Atwood.

„Velike ideje – književnost“

„Velike ideje – književnost“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U knjizi su predstavljena dobro poznata kanonska djela, ali i mnogi književni tekstovi nastali izvan dominantnoga, zapadnoga kulturnog kruga. Žarište pozornosti prošireno je na područje arapske, japanske, australske, indijske, korejske, afričke, latinoameričke i drugih književnosti.


Velike ideje jednostavno su objašnjene –primjer je to opsežnoga i atraktivnoga kompendija svjetske književnosti. Istražuju se ključne književne epohe, teme i stilovi pisanja na primjerima više od 250 književnih djela. Uz brojne ilustracije i grafičke prikaze ova je knjiga uvod u svijet književnosti.


Počinje isticanjem kako je pripovijedanje staro koliko i čovječanstvo, o tome kakvu je prvotnu ulogu imalo pismo - onu prozaičnu: bilježenje trgovačkih transakcija -kako polako prerasta u očuvanje usmene predaje. To je urodilo prvim primjerima pisane književnosti od Mezopotamije, preko Indije Grčke do Kine.


Ovo izdanje podsjeća na to da djela ispisana stotinama godina prije još uvijek intrigiraju, očaravaju, zabavljaju i ostavljaju dojam kao da su danas napisana. 

U knjizi se definira književnost i kanon, i mudro se ističe kako se kanon uvijek mijenja. Sadrži mnoga velika djela, istražuje njihovo mjesto u povijesti književnosti. Pristup je globalan: angloamerička kultura preteže, a s nekim djelima, egzotičnijeg podrijetla nama udaljenih kultura, se sigurno niste susreli.


U toj knjizi će obilje inspiracije za daljnje čitanje i istraživanje pronaći svi strastveni ljubitelji knjige, jer pristup je zanimljiv, i u književno-znanstvenome smislu relevantan, sa suvremenim teorijskim trendovima kompatibilan pregled svjetske književnosti.


Ona će, u skladu s intencijama svoje matične edicije, zadovoljiti potrebe i interese široke publike, od učenika i studenata književnosti i srodnih disciplina (primjerice povijesti, povijesti umjetnosti, filozofije).


U godini koja je proglašena Godinom čitanja ovo izdanje potiče čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Ta je knjiga prozor u golemu knjižnicu svjetske književnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!