Znate li onaj "Vic o Sizifu"?

19.04.2021.

11:25

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Vic o Sizifu"

"Vic o Sizifu"

Foto: Karla Jurić / promo

Zbog višestrukih prijevara kaznili su ga bogovi. Bio je osuđen da veliku kamenu gromadu gura uz planinsku strminu kako bi je postavio na vrh. No, svaki put kada bi se vrhu primaknuo, kamen bi mu izmaknuo i sunovratio se u podnožje. Pokušavao je stalno iznova, ali bez uspjeha. Riječ je, naravno, o Sizifu - junaku nove predstave u koprodukciji Punctuma i Kunstteatra

Prva je to njihova premijera nakon godinu dana, a pratila ju je ekipa Vijesti iz kulture:

"Vic o Sizifu" - "fejk mit o bogovima i ljudima" - antički mit preinačen za potrebe predstave i interpretacija "Mita o Sizifu" Alberta Camusa. Istodobno komedija, filozofski komentar i suvremeno kritičko čitanje.


- Ono što nam je bilo bitno da rastvorimo taj mit, da skinemo Zeusa s tog trona velikog boga i muškarca i zapravo pokažemo da je on silovatelj, što je vrlo jasno teza i u predstavi, i vidjeti kako se zapravo taj Sizif osjeća, ističe Ivana Vuković, dramaturginja i autorica teksta.

"Vic o Sizifu"

"Vic o Sizifu"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovaj Sizif nije samo kamijevski radnik ili Don Juan nego lik iz vica kojeg se može promatrati i kao "mačo-kapitalista" i "kič-ljubavnika".


- Sizif kao takav se karakterno zapravo ne mijenja toliko u smislu da on mijenja sebe kao sebe, ali daje do znanja kad on zapravo izvodi nešto pred bogovima koje želi prevariti i toga gdje on pokazuje istinski kakav jest i što ga muči, objašnjava glumac koji je utjelovio Sizifa Karlo Mrkša.

Karlo Mrkša kao Sizif

Karlo Mrkša kao Sizif

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Monodrama, radiodrama i mjuzikl


Uz borbu s pitanjima i svoj poznati posao, Sizif komunicira s bogovima i pjeva - jer ova predstava stapa različite žanrove - klasičnu monodramu, radiodramu i mjuzikl.


- U redateljskom smislu najteže je bilo zapravo ostvariti tu sinergiju, odnosno kako spojiti i audio i video i glumca, da sve izgleda kao koherentna cjelina i u tom smislu je to jedan čak i istraživački proces, ali prema dosadašnjim reakcijama publike mislimo da je urodio plodom, napominje redatelj i autor teksta Ivan Planinić.


Je li Sizifova egzistencija besmislena ili se baš u njoj krije najveći smisao - provjerite u Kunsteatru 23. ili 24. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!