Umjetnik Antun Maračić prati ulični trag zlata

22.02.2021.

13:11

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

'Zlatna žila' Antuna Maračića

'Zlatna žila' Antuna Maračića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Trag zlata koji nestaje - zlatna žila koja se manifestira kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih za zlato i proizvode od zlata - tom temom bavi se istaknuti umjetnik Antun Maračić na izložbi postavljanoj u Galeriji SC-a.

U jeku globalne gospodarske krize krajem 2000-tih naše su ulice bile pune ovakvih zalagaonica. Prolazeći uz njih, potencijalni klijenti teško bi ih previdjeli. Uz jarke boje, masivnu tipografiju i opetovanu signalizaciju: 'Ulaz, ulaz, ulaz. Otkup zlata, otkup zlata.' 'Trag zlata' prate i naše Vijesti iz kulture

- Ja sam to nazvao persuazivna nervoza. Oni upozoravaju da je to sigurno, profesionalno, legalno itd., dakle sve ono što već samo naglašavanje tih atributa daje maha sumnji da se o tomu upravo radi, objašnjava multimedijalni umjetnik Antun Maračić


Trag zlata Maračić bilježio je i 1990-ih - nestanak zlata odrazio je znak vremena, a zlato nije samo plemeniti metal univerzalne vrijednosti, već i metaforička kategorija. Umjetnik ju je prepoznao u grafitu na prvoj fasadi Ulice grada Vukovara - vođenom maksimom patriotizma, vjere i ulaganja nade.

'Zlatna žila' Antuna Maračića

'Zlatna žila' Antuna Maračića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Na toj istoj fasadi i to na njenom većem dijelu se izmjenjuju vrlo agresivne reklame koje govore o novcu, koje govore o dobrom životu, koje govore o raju zemaljskom itd., dakle opet neki maksimalizam druge vrste, komentira Maračić.


Zlato je nadživjelo ratove, krize i različite režime diljem svijeta, a ironiju njegove akumulacije i nestanka, u tri različita društvena trenutka, Antun Maračić zabilježio je slučajno, u šetnjama gradom.

Galerija
Antun Maračić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
'Zlatna žila' Antuna Maračića, Foto: Vijesti iz kulture/HRT'Zlatna žila' Antuna Maračića, Foto: Vijesti iz kulture/HRT'Zlatna žila' Antuna Maračića, Foto: Vijesti iz kulture/HRT'Zlatna žila' Antuna Maračića, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!