Venecijanski bijenale: od rastavljenih kuća do digitalnih divova

25.05.2021.

14:06

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Venecijanski bijenale arhitekture

Venecijanski bijenale arhitekture

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

„Kako ćemo živjeti zajedno?" - ključno je pitanje 17. Venecijanskog bijenala arhitekture. Postavio ga je glavni kustos, libanonski arhitekt Hashim Sarkis, a odgovorilo je 112 sudionika iz cijelog svijeta.

U Veneciji, gdje se predstavila i Hrvatska, bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

Drvo - temelj graditeljskih tradicija diljem svijeta, donedavno je zbog jednostavnosti često bilo zanemarivano. U posljednje vrijeme mnogi arhitekti mu se vraćaju, jer ono na jednostavan i ekološki prihvatljiv način rješava brojne strukturalne probleme i dobro odgovara na niz klimatoloških izazova. Vidljivo je to i na 17. bijenalu arhitekture - gdje drvo ima vodeću ulogu u nizu rješenja. Među njima, američki je paviljon - jedan od favorita za Zlatnog lava.

Američki paviljon

Američki paviljon

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Metafora drvene strukture ispred paladijanske zgrade našeg paviljona je dati monumentalnu dimenziju toj jednostavnoj, skromnoj, domaćoj arhitekturi, koja je zapravo srž američke gradnje, objašnjava kustos američkog paviljona Paul Preissner.


Arhitekt Maurizio Bradaschia komentira da je taj paviljon je savršen.


- Zbog materijala, oblika, činjenice da je uobičajeni američki paviljon - fiksna klasicistička građevina - zatvoren i zamijenjen ovakvom strukturom; zaista sjajna ideja, smatra Bradaschia.


Iz Japana doputovala kuća


Iz Japana je u venecijanske Giardine doputovala kuća - time joj je produljen životni vijek.


- Od stare, obične kuće koju je čekalo rušenje, u Veneciji je stvoreno nešto potpuno novo - taj princip reciklaže, održivosti, naš je odgovor na pitanje kako pristupiti zajedničkoj budućnosti, Yurina Tsurui Oue iz organizacijskog odbora japanskog paviljona.

Španjolci izlažu sve prijavljene ideje


Španjolski kustosi u svom paviljonu nisu predstavili jednu, već niz različitih ideja.


- "Kako ćemo živjeti u budućnosti?" - zajedno - ili nikako. Stoga izlažemo 34 prijavljene ideje i time gradimo budućnost dijaloga, ističe kustosica španjolskog paviljona Sofía Piñero Rivero.

Ključna tema - javni prostor


U duhu bijenala koji se bavi zajedničkom budućnošću, jedna od ključnih tema je, naravno, javni prostor. Kako ga projektirati demokratičnije, inkluzivnije, ugodnije za sve - takvim se pitanjima bave britanski, nizozemski i singapurski paviljon, te slovenski paviljon koji se bavi potencijalima javnih prostora osmišljenih u prošlosti.


- Naš paviljon bavi se zadružnim domovima koji su se gradili u ruralnoj Sloveniji nakon Drugog svjetskog rata - njih 330. Služili su kao kulturni domovi i mjesta okupljanja - to je arhitektura koja se još uvijek koristi i iz koje se mnogo može učiti, objašnjava kustos slovenskog paviljona Blaž Babnik Romaniuk.


Asamblaž riječke povijesti postavljen je u našem paviljonu.


- Imamo mali prijenosni bunker koji je nastao nakon Prvog svjetskog rata na granici između Italije i Kraljevine Jugoslavije. Imamo komad broja iz Trećeg maja, imamo komad plastičnog krova koji se upotrebljava za brodove, ističe povjerenik hrvatskog nastupa Idis Turato.

Hrvatski paviljon

Hrvatski paviljon

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Irski paviljon o postdigitalnom dobu


Razgovor o budućnosti arhitekture nezamisliv je bez promišljanja razvoja tehnologije - i kritičkih rješenja na temu postdigitalnog doba.


- Internet, cloud - oni su i materijalni. Iza virtualnih procesa stoje vrlo stvarni, materijalni serveri, podatkovni centri - koji troše ogromne količine energije. Samo u Dublinu - 2027. 1/3 struje trošit će se na podatkovne centre, obrazlaže David Capener, kustos irskog paviljona.


Irski paviljon

Irski paviljon

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

30. kolovoza na svečanoj dodjeli međunarodni žiri, kojim predvodi slavna japanska arhitektica Kazuyo Sejima, dodijelit će Zlatne lavove najboljim ostvarenjima. Ovogodišnji bijenale arhitekture - presjek je trendova, kako u projektiranju, tako i širem društvenom kontekstu. 


U prohodnoj Veneciji, u jeku pandemije - revijalna izložba za pamćenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!