21:15 / 21.05.2021.

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/B.A./HRT

Uoči službenog otvorenja Bijenala predstavljen hrvatski paviljon

Idis Turato

Idis Turato

Foto: Dnevnik / HRT

U Veneciji će se ove godine ipak održati glasoviti Bijenale, lani odgođen zbog pandemije. Svoju viziju budućnosti ponudilo je 112 sudionika iz cijelog svijeta, među njima i naš tim, na čelu s arhitektom Idisom Turatom. Uoči službenog otvorenja Bijenala, danas je predstavljen i hrvatski paviljon.

Prohodan Rialto, gotovo prazan Trg sv. Marka, Venecija bez gomile turista doima se kao fikcija. Epidemiološka slika sve je bolja, ali maske su na zatvorenom i otvorenom i dalje obvezne. Između 23 i 5 policijski je sat. Ipak, diljem grada razabiru se različiti jezici, a broj ljudi raste oko Arsenala i Giardina. Bijenale arhitekture ima vjernu publiku.


Iz Rijeke je doputovao više od tri tone težak stoljetni bunker. Upravo je riječko nasljeđe, osobito ono industrijsko, okosnica našeg paviljona. Uz bunker, u paviljon "Togetherness/Togetherless" doputovali su i drugi riječki ready-madeovi industrijskog podrijetla, postavljeni u jedan od mogućih novih konteksta.


- Odnos zajednice i pojedinca, krov kao krov nad glavom, koji zapravo čini tu zajednicu, načinjen od rekonstruirane potkonstrukcije barke, pojedinac kao soba za pojedinca u bunkeru i trup broda iz brodogradilišta 3. maja, također rekonstruirana priča, rekla je Ida Križaj Leko, autorica izložbenog postava hrvatskog paviljona.


- Ovdje imamo i zeleni zid, taj green screen, to zapravo pokazuje da se moramo dogovoriti da uđemo u zajednicu, a briše se klasična istina što je pravo, što je simulacija; što je digitalno, što je analogno; što je kuća, a što su fragmenti, objasnio je Idis Turato, povjerenik hrvatskog nastupa.


Naš paviljon službeno je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


- Meni je drago da je zaista iz Hrvatske došlo puno gostiju, bilo je i dosta naših talijanskih prijatelja. Drago mi je da se ponovo pokreće Bijenale, da se pokreću veliki međunarodni projekti, rekla je Obuljen Koržinek.


Na ovogodišnju temu "Kako ćemo živjeti zajedno?" odgovorio je niz međunarodnih arhitektonskih timova i 61 država. Među najdojmljivijim nacionalnim paviljonima zasigurno su američki, japanski, španjolski, singapurski, u čijem su fokusu teme održivosti, društvene odgovornosti i zajedništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!