19:51 / 21.04.2021.

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Muzeju suvremene umjetnosti izložba "Zagreb Većeslava Holjevca"

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca"

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca"

Foto: Dnevnik / HRT

Prema mnogima, najbolji zagrebački gradonačelnik u povijesti, Većeslav Holjevac, u samo 11 godina, 50-ih i početkom 60-ih godina prošloga stoljeća, zadao je obrise grada koji poznajemo danas. U povodu 50. godišnjice njegove smrti, u Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je izložba "Zagreb Većeslava Holjevca".


Trnje i Vrbik na početku modernizacije. Novi stambeni modeli, prostrane avenije. Industrija u punom zamahu. Novoizgrađeni Most slobode - koji vodi u "južni", Novi Zagreb. Prelazak iz seoskog u urbani način života. Velesajam. Sve je to dio Zagreba Većeslava Holjevca, grada koji je 50-ih velikim koracima grabio prema budućnosti.

- Modernitet je napokon došao u Zagreb. Dakle, to više nije bio grad 19. stoljeća i početka 20. stoljeća, nego je zapravo postao jedan suvremeni grad. Zagreb Većeslava Holjevca zapravo se dogodio niti sedam godina nakon Drugog svjetskog rata i to je najintenzivniji period u razvoju Zagreba, kaže Ivan Mlinar, autor izložbe.

Toplana, Otvoreno učilište, bazeni na Mladosti - samo su neki od 50 predstavljenih arhitektonskih pothvata, građenih ili planiranih u Holjevčevo vrijeme. Projekti su veoma važni i danas - i u kontekstu kulturne baštine i suvremene zagrebačke svakodnevice.

- Zapravo se gradi infrastruktura - od mostova, termoelektrane, odnosno toplane, niza građevina koje su bile bitne za svakodnevni život grada Zagreba. Mi danas koristimo resurse koji su tada izgrađeni, kaže Mlinar.

- Vidimo na Novom Zagrebu koji je planiran za 250 000 stanovnika, da i danas funkcionira. Kako vrijeme odmiče, tako imamo sve veće zadovoljstvo stanovnika u Novom Zagrebu, dodaje autor izložbe.

U predizborno vrijeme mnogi nude svoju viziju glavnoga grada, ali u skorijoj budućnosti teško će se nadmašiti što je učinjeno tada. Po mnogočemu naša metropola još je Zagreb Većeslava Holjevca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!