Mladi autori teško do publike

21.04.2021.

19:06

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Troje mladih umjetnika u Laubi

Troje mladih umjetnika u Laubi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zagrebačka kuća za ljude i umjetnost, poznata Lauba, veliki dio svog programa posvećuje mladim umjetnicima koji, nažalost, rijetko imaju priliku svoje radove izložiti pred publikom. U tom reprezentativnom prostoru za likovnu umjetnost predstavilo se čak troje autora.


Izložbe Martine Grlić, Petre Grozaj i Tea Kiša obišla je ekipa Vijesti iz kulture:

Hipermnezija - fenomen pojačane sposobnosti pamćenja koja tipično nastaje kao posljedica traume, hipnoze ili narkoze. Upravo tu pojavu, u istoimenom ciklusu, metaforički interpretira Martina Grlić. Vraća se karakterističnim temama povijesti i sjećanja - ovaj put polazeći od detalja iz obiteljskih albuma.


- Prije je to više bio kao jedan vanjski pristup, pogled na društvo u cjelini, na kolektiv, na neke konkretne događaje, sad je to više romantično i subjektivno, tj. osobno, kaže slikarica Martina Grlić.

Galerija
Martina Grlić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Radovi Martine Grlić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Simbolikom su prožeta i nova ulja Petre Grozaj. Svaka slika cjelina je za sebe - spoj suprotnih elemenata, koji zajedno oživljavaju u kompozicijama vođenima intuicijom. Ovim nadrealnim ciklusom, pod nazivom Kaleidoskop, umjetnica je željela zabilježiti fascinaciju i čuđenje, iznenađenje prizorom viđenim i doživljenim prvi put.


- Kada pogledate u tu dječju igračku, kaleidoskop, vidite jedan zanimljiv, drugi svijet. Kako se slažu komadići na jedan drugi način i tako isto simbolički se slažu moje slike u jedan novi svijet, ističe slikarica Petra Grozaj.

Galerija
Petra Grozaj, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Radovi Petre Grozaj, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Uz dvije iskusne umjetnice, u Laubi izlaže i mladi grafičar Teo Kiš, koji je posljednjih 10-ak mjeseci stvarao slikarski ciklus Dvije strane.


- Ovo je zapravo izložba koju baziram više na tehničkom dijelu, a ne toliko na motivima. Sve mi se vrti oko izjednačavanja apstraktnih dijelova i figurativnih dijelova u slici, tako da su motivi ovdje više usputna stvar, napominje student Odjela za grafiku Akademije likovnih umjetnosti Teo Kiš.

Galerija
Teo Kiš, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Rad Tea Kiša, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Radovi Tea Kiša ostaju u Laubi do 29. travnja, a izložbe Martine Grlić i Petre Grozaj do 27. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!