Što pripremaju naši muzeji i galerije?

03.05.2021.

10:37

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Teška se godina za kulturu nastavlja, svjesno je toga i resorno ministarstvo koje je u sklopu svog redovitog natječaja izdvojilo oko četiri milijuna i dvjesto tisuća kuna za muzejsku djelatnost.

Potpora uključuje čak 209 programa - među kojima su i nove izložbe. Neke od njih najavljuju Vijesti iz kulture:

Nikad sušnija godina za hrvatske muzeje koji su zbog pandemije imali najmanji broj posjetitelja u povijesti, ali mnoge od njih to nije spriječilo da ustraju u svojim programima i, ipak, prirede zanimljive izložbe. 

MSU: dugo iščekivana retrospektiva Ivana Kožarića


10. lipnja, kad bi proslavio svoj 100. rođendan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se iščekivana retrospektiva našeg velikog umjetnika Ivana Kožarića, koji nas je napustio lani. Uz antologijske, publika će imati prigodu vidjeti i manje poznate radove. 


- Svaka njegova retrospektiva pruža drugačiju mogućnost i drugačiji pogled. Ovo je jedna od mogućih retrospektiva jer njegov opus je toliko raznolik i bogat, rijetko bogat opus. Znamo da se izražavao u brojnim materijalima, a težište će ovaj put biti na skulpturi, najavljuje Radmila Iva Janković, viša kustosica u MSU i voditeljica Atelijera Kožarić.

90. obljetnica Galerije umjetnina u Splitu 


Galerija umjetnina u Splitu proslavu 90. obljetnice nastavlja s bogatim izložbenim programom - zvučnim imenima naše, ali i svjetske likovne scene.


- Do kraja godine u tom ciklusu očekuju nas izložbe Antune Zuppe i velika izložba Gorkoga Žuvele u prosincu. Za ljeto smo planirali Slovenca Sašu Sedlačeka i irskog autora Conora McGradyja, a nakon ljeta velikog britanskog skulptora Richarda Deacona, kaže Jasminka Babić, ravnateljica Galerije umjetnina Split.

Obnova Muzeja za umjetnost i obrt


Godinu dana nakon razornog potresa, priprema se obnova Muzeja za umjetnost i obrt. Golemi fundus privremeno se seli, a uskoro i izložbeni program.


- U ovim prostorima ćemo još otvoriti veliku retrospektivnu izložbu Milana Vulpea, jednog od najznačajnijih hrvatskih dizajnera i s time zapravo za neko vrijeme prestajemo s izložbenom djelatnosti u Muzeju za umjetnost i obrt. Mi ćemo, nadam se, do jeseni ove godine urediti jedan drugi prostor, ističe Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Ministarstvo: održati ritam finaciranja


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek napominje da se ministarstvo trudi, bez obzira na kriznu situaciju, održati ritam odobravanja sredstava.


- Ponavljam, u Hrvatskoj smo odlučili kulturne institucije držati otvorenima, pa tako i muzeje, zato je važno da smo odobrili ove godine preko 4 milijuna kuna programskih sredstava, rekla je Obuljen Koržinek.


U prošloj godini pad broja posjetitelja u muzejima premašio je 70 posto. Međutim, publika im se postupno vraća, a oni će je do kraja godine nagraditi doista brojnim zanimljivim izložbama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!